Η Ευρώπη κάνει ένα ακόμη βήμα κατά της αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα

Στις 27 Ιουλίου 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέα δήλωση με την οποία καταδικάζει τη βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους για λόγους συνείδησης στην Κίνα και καλεί την πολιτική ελίτ του κόσμου να μεριμνήσει για το θέμα.

Η γραπτή δήλωση 0048 “σχετικά με τον τερματισμό της βίαιης αφαίρεσης οργάνων από κρατούμενους για λόγους συνείδησης στην Κίνα” έχει ως κύριο στόχο να ωθήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, την πολιτική οντότητα της ΕΕ, να αναλάβει δράση πάνω σε ένα ψήφισμα το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τα τέλη του 2013.

Η δήλωση αναφέρεται σε συνεχόμενες αξιόπιστες καταγγελίες σχετικά με τη συστηματική αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους για λόγους συνείδησης, που γίνεται χωρίς τη συναίνεσή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι καταγγελίες αφορούν τη βίαιη και νομιμοποιημένη από το ίδιο το κράτος αφαίρεση οργάνων κυρίως από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, μιας εξάσκησης ειρηνικού διαλογισμού, αλλά και από Ουιγούρους, Θιβετιανούς και Χριστιανούς. Η γραπτή δήλωση κέρδισε τη στήριξη 414 βουλευτών μέχρι την 27η Ιουλίου 2016.

“Λόγω της σοβαρότητας της υποβόσκουσας κακοποίησης”, αναφέρει, “υπάρχει σαφής ανάγκη να διενεργηθεί χωρίς καθυστέρηση ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη συστηματική αφαίρεση οργάνων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.”

Η αρχική δήλωση καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να εγείρουν το θέμα της αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα, να καταδικάσουν δημοσίως αυτήν την κακοποίηση, να ξεκινήσουν μια ανεξάρτητη έρευνα πάνω στην αφαίρεση οργάνων και να παράσχουν ταξιδιωτικές οδηγίες στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στην Κίνα.

Δύο χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά.

Ο Tomas Zdechovsky, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Τσεχία και ένας από τους συντάκτες της νέας δήλωσης, σε μια συνέντευξή του περιέγραψε τις έντονες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει κάθε προσπάθεια έγερσης του ζητήματος, εξαιτίας της σχέσης της Ευρώπης με την Κίνα.

“Οι συνάδελφοί μου έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν αυτές τις πληροφορίες,” δήλωσε ο Zdechovsky. “Δεν είχαν ακούσει κάτι σχετικό στο παρελθόν. Κι όμως πολλοί “αντέδρασαν αρνητικά”, είπε.

“Μου είπαν «έχουμε μια οικονομική σχέση με την Κίνα και παρακαλούμε να μην ανοίξετε αυτό το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι τώρα χρειαζόμαστε μια ισχυρή σχέση με την Κίνα.»”

Ως απάντηση, ο Zdechovsky τους είπε “Αυτό δεν είναι κατά της Κίνας, είναι για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε δημοκρατία, επομένως δεν γίνεται να μη μιλάμε γι’αυτό.”

Leave a Comment