Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανησυχούν για τους ισχυρισμούς «συγκομιδής οργάνων» στην Κίνα.

ΓΕΝΕΥΗ – Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα * δήλωσαν ότι ανησυχούν εξαιρετικά σχετικά με αναφορές για φερόμενη «συγκομιδή οργάνων» που στοχεύει μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ, των Ουιγούρων, των Θιβετιανών, των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών, που βρίσκονται υπό κράτηση στην Κίνα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι έχουν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι από εθνοτικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές μειονότητες ενδέχεται να υποβάλλονται σε εξαναγκαστικές εξετάσεις αίματος και εξετάσεις οργάνων όπως υπερηχογράφημα και ακτινογραφίες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ άλλοι κρατούμενοι δεν απαιτείται να υποβληθούν σε τέτοιες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που αφορά πηγές ζωντανών οργάνων και διευκολύνει την κατανομή τους.

«Η αναγκαστική συγκομιδή οργάνων στην Κίνα φαίνεται να στοχεύει συγκεκριμένες εθνοτικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές μειονότητες που τελούν υπό κράτηση, συχνά χωρίς να εξηγούνται οι λόγοι σύλληψης ή χωρίς την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, σε διαφορετικές τοποθεσίες», ανέφεραν. «Ανησυχούμε βαθιά για αναφορές περί της μεροληπτικής μεταχείρισης των κρατουμένων ή των κρατουμένων με βάση την εθνικότητα και τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που ελήφθησαν, τα πιο κοινά όργανα που αφαιρέθηκαν από τους κρατούμενους είναι καρδιά, νεφρό, ήπαρ, κερατοειδείς και, λιγότερο συχνά, μέρος του ήπατος. Αυτή η μορφή εμπορίας με ιατρικό χαρακτήρα περιλαμβάνει φερόμενους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών, αναισθητικών και άλλων ειδικών.

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν προηγουμένως θέσει το ζήτημα στην Κινεζική κυβέρνηση το 2006 και το 2007. Δυστυχώς, οι Κυβερνητικές απαντήσεις δεν διέθεταν στοιχεία όπως χρόνους αναμονής για κατανομή οργάνων ή πληροφορίες σχετικά με τις πηγές οργάνων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων και συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών αποτελούν εμπόδια στην επιτυχή ταυτοποίηση και προστασία των θυμάτων εμπορίας και την αποτελεσματική έρευνα για την δίωξη των εμπόρων.

Ένας άλλος μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει επίσης επισημάνει ανησυχίες σχετικά με την πρακτική αφαίρεσης οργάνων από κρατουμένους μιας συγκεκριμένης θρησκευτικής μειονότητας.

«Παρά τη σταδιακή ανάπτυξη ενός συστήματος εθελοντικής δωρεάς οργάνων, συνεχίζουν να εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προμήθεια οργάνων για μεταμόσχευση στην Κίνα», ανέφεραν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Παραμένει η ανησυχία για την έλλειψη ανεξάρτητης εποπτείας ως προς το εάν η συγκατάθεση για δωρεά και κατανομή οργάνων δίνεται αποτελεσματικά από φυλακισμένους ή κρατούμενους. Αναφέρεται επίσης ότι οι οικογένειες των αποθανόντων φυλακισμένων και κρατουμένων δεν επιτρέπεται να διεκδικήσουν το σώμα τους, ανέφεραν.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν την Κίνα να ανταποκριθεί άμεσα στους ισχυρισμούς «συγκομιδής οργάνων» και να επιτρέψει την ανεξάρτητη παρακολούθηση από διεθνείς μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι κάτοχοι της εντολής των ειδικών διαδικασιών ήρθαν σε επαφή με την Κίνα για την ενίσχυση του διαλόγου. Θα ήθελαν να συνεχίσουν αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση της Κίνας.

* Οι εμπειρογνώμονες:
Siobhán Mullally: Eιδική εισηγήτρια για την εμπορία προσώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών.
Tlaleng Mofokeng: Eιδική εισηγήτρια για το δικαίωμα όλων στην απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σωματικής και ψυχικής υγείας.
Fernand de Varennes: Eιδικός εισηγητής σε θέματα μειονοτήτων. Ahmed Shaheed ειδικός εισηγητής για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.
Nils Melzer: Eιδικός εισηγητής για βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία.
Dubravka Simonovic: Eιδική εισηγήτρια για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τις συνέπειές της.
Fionnuala Ní Aoláin: Eιδική εισηγήτρια για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών κατά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Elina Steinerte: Πρόεδρος-Εισηγήτρια.
Δρ. Miriam Estrada-Castillo: Αντιπρόεδρος.
Leigh Toomey, Mumba Malila, Priya Gopalan: Oμάδα Εργασίας για την αυθαίρετη κράτηση.

Οι Ειδικοί Εισηγητές είναι μέρος αυτού που είναι γνωστό ως Ειδικές Διαδικασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, είναι η γενική ονομασία των ανεξάρτητων μηχανισμών εύρεσης και παρακολούθησης γεγονότων του Συμβουλίου που αντιμετωπίζουν είτε συγκεκριμένες καταστάσεις χωρών είτε θεματικά ζητήματα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι ειδικοί των ειδικών διαδικασιών εργάζονται σε εθελοντική βάση, δεν είναι προσωπικό του ΟΗΕ και δεν λαμβάνουν μισθό για την εργασία τους. Είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και εξυπηρετούν την ατομική τους ιδιότητα.

Πηγή: https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=27167&LangID=E

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on whatsapp
Μοιραστείτε το στο Whatsapp