Οι σύμμαχοι του «ελεύθερου κόσμου» μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή δύναμη για την απελευθέρωση εκείνων που υποφέρουν από βάναυσα καθεστώτα, δήλωσε ο διάσημος Καναδάς δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντέιβιντ Μάτας, καθώς περιέγραφε πώς αυτός και άλλοι συνεργάστηκαν με έναν Κινέζο δικηγόρο για να αποκαλύψουν ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του κινεζικού καθεστώτος.
Διεθνής δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Γουίνιπεγκ και υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, ο Μάτας μίλησε σε ένα ψηφιακό πάνελ εξερευνώντας τον Γκάντι και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου, σηματοδοτώντας την 150η επέτειο από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι στις 4 Οκτωβρίου.
«Δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε σε μια καταπιεστική χώρα για να αντισταθούμε στην καταπίεση αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μάτας στο πάνελ.
«Η μη βίαιη αντίσταση πρέπει να μετατοπιστεί από μέσα προς τα έξω. Η εστίαση της προσοχής, η διάδοση της ευαισθητοποίησης, η διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, η δημιουργία ενός μαζικού κινήματος δεν μπορεί να γίνει μέσα από τη χώρα καταστολής. … Οι Γκάντι του σήμερα που βρίσκονται μέσα σε χώρες καταστολής, μπορούν να δώσουν το κίνητρο για εξωτερική δράση απλά και μόνο δείχνοντας πόσο λίγα μπορούν να γίνουν από το εσωτερικό της χώρας».
Το 2006, ο Μάτας διεξήγαγε μια ανεξάρτητη έρευνα πάνω σε ανησυχητικούς ισχυρισμούς για την βίαιη συγκομιδή οργάνων κρατουμένων συνείδησης του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Δουλεύοντας σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην Καναδό βουλευτή και υπουργό Εξωτερικών σε θέματα Ασίας-Ειρηνικού, βρήκαν μπροστά τους ένα μεγάλο εμπόδιο: ήθελαν να πάνε στην Κίνα για να κάνουν την έρευνα, αλλά χρειάζονταν μια πρόσκληση εκπροσώπου από την Κίνα για να προχωρήσουν. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ήδη καταστήσει σαφές ότι αρνούνταν κάθε στοιχείο περί κατάχρησης μεταμόσχευσης οργάνων στην Κίνα, οπότε ο Μάτας και ο Κίλγκουρ έπρεπε να βρουν έναν άλλο τρόπο.
Το άτομο που τελικά ανταποκρίθηκε στην έκκλησή τους, με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, ήταν ο Γκάο Ζισένγκ, ένας διάσημος δικηγόρος που συχνά αναφέρεται ως η «Συνείδηση της Κίνας» και τον οποίο ο Μάτας παρομοίασε με το σύγχρονο Γκάντι της Κίνας.
Ο Γκάο, ένας αυτοδίδακτος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν γνωστός για την εκπροσώπηση Κινέζων πολιτών που βίωσαν διωγμούς, συμπεριλαμβανομένων των ασκούμενων της πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Κ.) ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία δίωξης κατά της ειρηνικής πνευματικής εξάσκησης το 1999, στην προσπάθειά του να «εξαλείψει» το Φάλουν Γκονγκ, καθώς ο πρώην ηγέτης του Κ.Κ.Κ. Τζιανγκ Ζέμιν φοβόταν ότι η ολοένα και περισσότερο δημοφιλής πρακτική επισκίαζε την κληρονομιά του. Τα δεδομένα του Κ.Κ.Κ. έδειχναν ότι υπήρχαν περισσότεροι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα από ό,τι μέλη του Κόμματος.
«Το γεγονός ότι το Φάλουν Γκονγκ είναι ειρηνικό, ανοργάνωτο και χωρίς πολιτικές βλέψεις δεν σταμάτησε τους φιλόδοξους του Κόμματος που έψαχναν έναν εύκολο στόχο», δήλωσε ο Μάτας στο πάνελ.
Ο «εκκαθαρισμός» των ασκουμένων πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη μεγάλη εκστρατεία δίωξης. Όσοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις πεποιθήσεις τους φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν σε στρατόπεδα εργασίας σε ολόκληρη την Κίνα. Λίγα χρόνια αργότερα, άρχισαν να εμφανίζονται φήμες ότι συλλέγονται δια της βίας τα όργανα αυτών των κρατουμένων συνείδησης, για να τροφοδοτήσουν ένα κερδοφόρο εμπόριο οργάνων, ενώ τα σώματά τους αποτεφρώνονται για να κρύψουν τα στοιχεία.
Ξεκινώντας στα τέλη του 2004, ο Γκάο έστειλε επανειλημμένα επιστολές σε ανώτερους αξιωματούχους του Κ.Κ.Κ., απαιτώντας αλλαγές στην καταστολή των υποστηρικτών του Φάλουν Γκονγκ και άλλων καταπιεσμένων ομάδων. Η απάντηση του Κ.Κ.Κ. περιελάμβανε κλιμακούμενες παρενοχλήσεις και απειλές εναντίον του.
Μέχρι τη στιγμή που ο Γκάο κάλεσε τον Μάτας και τον Κιλγκούρ να πραγματοποιήσουν έρευνα το 2006, το Κ.Κ.Κ. είχε προβεί σε ανακάλεση της άδειάς του να ασκεί το νόμο, έθεσε αυτόν και την οικογένειά του υπό αστυνομική επιτήρηση, συνέλαβε αυθαίρετα αυτόν και το προσωπικό του γραφείου του, και θεωρείται ύποπτο για απόπειρα δολοφονίας μετά από την προσπάθεια ενός στρατιωτικού οχήματος να πέσει πάνω στον Γκάο.
Ωστόσο, στην απάντησή του στον Μάτας, ο Γκάο του διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος να καλέσει τους Καναδούς να διερευνήσουν την βίαιη συγκομιδή οργάνων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ δεν συγκρίνεται με τον πανταχού παρών κίνδυνο να ζει κανείς κάτω από ένα «κακό σύστημα δικτατορίας».
«Η πηγή του κινδύνου βρίσκεται σε αυτό το κακό απάνθρωπο σύστημα, όχι σε αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε», είπε σε επιστολή του.
Έκθεση Μάτας-Κίλγκουρ: «Αιματηρή Συγκομιδή»
Αυτό που τελικά ανακάλυψαν οι Μάτας και Κίλγκουρ μέσα από την έρευνά τους, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεσή τους του 2006 «Αιματηρή Συγκομιδή», ήταν αποδεικτικά στοιχεία της παράνομης από το κράτος συγκομιδής οργάνων. Οι κρατούμενοι συνείδησης του Φάλουν Γκονγκ χρησιμοποιούνταν ως τράπεζα ζωντανών δοτών για την προμήθεια του κερδοφόρου εμπορίου οργάνων της Κίνας, κατέληξαν.
Μεταξύ των στοιχείων που εξετάστηκαν στην έκθεση ήταν τηλεφωνήματα που έγιναν σε Κινέζους γιατρούς μεταμόσχευσης, στα οποία οι γιατροί παραδέχονταν τη συγκομιδή οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.
Οι Κίλγκουρ και Μάτας ένωσαν αργότερα τις δυνάμεις τους με τον ερευνητή δημοσιογράφο Ίθαν Γκάτμαν γράφοντας μια ενημέρωση του «Αιματηρή Συγκομιδή». Η έκθεση, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που έγιναν στην Κίνα υπερβαίνει κατά πολύ τους επίσημους αριθμούς και ότι η κύρια πηγή των οργάνων προέρχεται από την δολοφονία αθώων, κυρίως ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.
Πέρυσι, ένα ανεξάρτητο δικαστήριο του Λονδίνου επιβεβαίωσε περαιτέρω, μετά από έρευνα ενός έτους, ότι κρατούμενοι συνείδησης έχουν σκοτωθεί, και συνεχίζουν να σκοτώνονται στην Κίνα για τα όργανα τους «σε μεγάλη κλίμακα».
Το θάρρος του Γκάο
Το θάρρος και η προθυμία του Γκάο να συνεργαστεί με τον Μάτας ήταν καθοριστικό για την αποκάλυψη αυτής της κτηνωδίας, και δείχνει πόσο ισχυρές είναι αυτού του τύπου οι συνεργασίες από το εσωτερικό και εξωτερικό μιας καταπιεσμένης χώρα, δήλωσε ο Μάτας.
«Δεν ήταν ο Γκάο Ζισένγκ που με παρακίνησε να ξεκινήσω την εργασία μου στο φάκελο του Φάλουν Γκονγκ, αφού ξεκίνησα την εργασία πριν τον γνωρίσω, αλλά σίγουρα με ενθάρρυνε να συνεχίσω και να επιμείνω», είπε.
«Εφόσον ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τόσο πολύ, εγώ, από την ασφάλεια του Γουίνιπεγκ, θα πρέπει να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου».
Ωστόσο, το θάρρος του Γκάο είχε ένα κόστος. Μετά την πρόσκληση που απηύθηνε στον Μάτας, απήχθη επανειλημμένα από την αστυνομία, βασανίστηκε βάναυσα και φυλακίστηκε αρκετές φορές. Η γυναίκα και τα παιδιά του απειλήθηκαν από τις αρχές και το 2009 δραπέτευσαν από την Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γκάο αφέθηκε ελεύθερος από την τριετή του ποινή φυλάκισης στην Κίνα το 2014, αλλά συνελλήφθη ξανά τον Αύγουστο του 2017. Από τότε τα ίχνη του παραμένουν άγνωστα.
Ο Γκάο επέδειξε εξαιρετικό ηρωισμό και έθεσε τον εαυτό του σε μεγάλο κίνδυνο για να βοηθήσει άλλους, είπε ο Μάτας, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν τα θύματα διώξεων στην Κίνα, όπως οι υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ, χωρίς κίνδυνο. Η ομιλία του στο πάνελ περιελάμβανε 18 συστάσεις για μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στους τομείς της ιατρικής, του δικαίου, των επιχειρήσεων και της έρευνας που θα είχαν βαθιά επίδραση στον τερματισμό της δίωξης και της παράνομης συγκομιδής οργάνων.
Για παράδειγμα, ο Μάτας είπε ότι ο Καναδάς πρέπει να απαιτήσει από τις επαρχίες να αναφέρουν όλες τις περιπτώσεις μεταμοσχευτικού τουρισμού και να επαναφέρουν ένα ήδη υπάρχων νομοσχέδιο που θα καθιστούσε τη συνενοχή στην κατάχρηση μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό ένα εξωεδαφικό αδίκημα, επιβάλλοντας παράλληλα απαγόρευση μετανάστευσης σε όσους εμπλέκονται σε κατάχρηση μεταμόσχευσης οργάνων.
Είπε ότι ο Καναδάς θα πρέπει επίσης να επιβάλει τις κυρώσεις Magnitsky σε Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ – ένα αίτημα που υποβλήθηκε στην φιλελεύθερη κυβέρνηση από την Ένωση Φάλουν Ντάφα του Καναδά το 2018.
Πηγή: theepochtimes.gr