Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει ψήφισμα που καταδικάζει τη βίαιη συγκομιδή οργάνων στην Κίνα

Παγκόσμια καταδίκη της εκβιαστικής συγκομιδής οργάνων στην Κίνα έρχεται στο προσκήνιο. Η διεθνής κοινότητα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην επικυρωμένη από το κράτος συγκομιδή οργάνων από ασκουμένους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα.

Νομοθέτες σε όλο τον κόσμο έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τους προκειμένου να σταματήσει η ειδεχθής αυτή πράξη. Σημαντικά βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη στις 12 Δεκεμβρίου.

Το Κοινοβούλιο, συνεδριάζοντας την Πέμπτη το απόγευμα στο Στρασβούργο της Γαλλίας, ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει «βαθιά ανησυχία» σχετικά με «αξιόπιστες έρευνες που αφορούν την επικυρωμένη από το κράτος, συστηματική συγκομιδή οργάνων από κρατουμένους συνείδησης».

Έκκληση για διεξαγωγή διαφανών ερευνών

Ψήφισμα καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να καταδικάσουν δημοσίως τις καταχρήσεις στις μεταμοσχεύσεις οργάνων από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες που ταξιδεύουν στη ΛΔΚ σχετικά με το θέμα. Καλεί επίσης την ΕΕ να διεξαγάγει πλήρη και διαφανή έρευνα σχετικά με τις πρακτικές μεταμόσχευσης οργάνων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι το σχέδιο της Κίνας να σταματήσει την συγκομιδή οργάνων στους φυλακισμένους « του 2015 μόνο » δεν είναι αποδεκτό και καλεί την Κίνα «να σταματήσει άμεσα την πρακτική συγκομιδής οργάνων από φυλακισμένους συνείδησης, μελών θρησκευτικών οργανώσεων και εθνικών μειονοτήτων».

Το ψήφισμα επίσης απαιτεί άμεσο τερματισμό της 14χρονης δίωξης των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ από το Κουμουνιστικό Καθεστώς της Κίνας, και την άμεση απελευθέρωση όλων των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ και άλλων κρατουμένων συνείδησης.

Ψήφισμα «υπό καθυστέρηση»

Ο κ.Tunne Kelam, πρεσβύτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε για το ψήφισμα: «Έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ψηφίστηκε καθυστερημένα, αλλά νομίζω ότι μάθαμε αρκετά μέσα από αυτή την διαδικασία στήριξης. Τώρα είμαστε πιο ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει στην Κίνα, και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την στήριξη και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους Κινέζους φίλους μας.

«Πρέπει να τερματιστεί άμεσα»

Η κα Kristiina Ojuland, πρεσβύτερο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Εσθονία, αναφέρει: «Η πρακτική της συγκομιδής οργάνων πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Το λιγότερο που η ΕΕ μπορεί να κάνει είναι η δημόσια καταδίκη όλων των μεταμοσχεύσεων στην Κίνα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν στην Κίνα για μεταμόσχευση οργάνων οφείλουν να γνωρίζουν ότι τα όργανα μπορεί να προέρχονται από κρατούμενους που εκτελούνται.

H έγκριση του ψηφίσματος απηχεί την έκκληση των Γιατρών Ενάντια στη Βίαιη Συγκομιδή Οργάνων (DAFOH) προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για “άμεσο τερματισμό της βίαιης συγκομιδής οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα”.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από 50 χώρες και από τις 4 ηπείρους υπέγραψαν την έκκληση.

Ο Καναδάς εισάγει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Στον Καναδά, στις 9 Δεκεμβρίου, ο φιλελεύθερος βουλευτής Irwin Cotler εισήγαγε νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο, σύμφωνα με δήλωσή του:“ Αυτή η νομοθετική ρύθμιση, αν υιοθετηθεί, θα επιβάλλει κυρώσεις σε πολίτες εντός και εκτός Καναδά που εις γνώσις τους έχουν εμπλακεί σε ιατρικές μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων ή άλλων μερών του σώματος, και οι οποίες έχουν αποκτηθεί άμεσα ή έμμεσα μέσω οικονομικής συναλλαγής και χωρίς την συναίνεση του δωρητή οργάνου.»

«Πέρα από νέες ποινικές κυρώσεις, η νέα ρύθμιση θα τροποποιήσει επίσης τη Μεταναστευτική και Υπέρ της Προστασίας των Προσφύγων Νομοθετική Πράξη ώστε να αποτρέπεται η είσοδος στον Καναδά σε όσους συμμετέχουν ή διευκολύνουν τέτοιες πρακτικές».

Σε νέα ψηφοφορία ψήφισμα των ΗΠΑ υπέρ του τερματισμού της παράνομης συγκομιδής οργάνων

Η Αμερικανίδα βουλευτής Ileana Ros-Lehtinen και ο Robert Andrews, μέλος του Κογκρέσσου, ξεκίνησαν από κοινού ένα ψήφισμα τον Ιούνιο, ζητώντας από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να σταματήσει αμέσως την πρακτική της αφαίρεσης οργάνων σε όλους τους κρατούμενους. Απαιτούν επίσης ένα τέλος στη δίωξη των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης.

Πάνω από 160 μέλη του Κογκρέσου, περισσότερο από το ένα τρίτο της Βουλής, έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στο ψήφισμα που θα κατέβει σε ψηφοφορία. Η ισάριθμη συν-υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υπογραμμίζει τη διακομματική υποστήριξη του Κογκρέσου στους ασκουμένους του Φάλουν Γκονγκ.

Το Ψήφισμα μόλις πέρασε την Υποεπιτροπή Ασιατικών Υποθέσεων με σήμανση προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τις 11 Δεκεμβρίου. Η Σήμανση της Υποεπιτροπής στη Μεγάλη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είναι το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε προγραμματισμένη ψηφοφορία από το Σώμα.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on whatsapp
Μοιραστείτε το στο Whatsapp

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *