Κίνα: Η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα λόγω κοροναϊού, προκαλεί ανησυχίες για την πηγή των οργάνων

Έχοντας υποστήριξη από τις κυβερνητικές αρχές, ένας Κινέζος χειρουργός, πρόσφατα πραγματοποίησε μεταμόσχευση πνεύμονα σε έναν ασθενή που είχε μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό.

Οι αναφορές των κινεζικών μέσων, δηλώνουν πως οι πνεύμονες ήταν εθελοντική δωρεά από ένα άτομο που πέθανε.

Εμπειρογνώμονες δεοντολογίας και ιολογίας αμφισβήτησαν το αν η θεραπευτική αγωγή θα είναι αποτελεσματική και παράλληλα ανησυχούν για το αν στην εγχείρηση εμπλέκεται η εξαναγκαστική συγκομιδή οργάνων.

Σε δικαστική απόφαση τον Ιούνιο του 2019, ένα ανεξάρτητο δικαστήριο του Λονδίνου συμπέρανε ομόφωνα, «πέρα από κάθε λογική αμφιβολία» πως κρατούμενοι συνείδησης στην Κίνα, συνεχίζουν να δολοφονούνται για τα όργανά τους σε «μεγάλη κλίμακα».

Μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Η κρατική εφημερίδα του Πεκίνου Beijing Daily ανέφερε την 1η Μαρτίου πως ο κορυφαίος ειδικός στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, Τσεν Τζινγκγιού, χρειάστηκε πέντε ώρες για να ολοκληρώσει την πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης πνευμόνων σε έναν ασθενή με τον ιό στην πόλη Γούσι, η οποία βρίσκεται στην επαρχεία Τζιάνγκσου της ανατολικής Κίνας.

Ο ασθενής ήταν ένας άντρας 59 ετών ο οποίος άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 23 Ιανουαρίου. Διεγνώσθη με τον ιό COVID-19 στις 27 Ιανουαρίου. Μερικές ημέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου, διασωληνώθηκε.

Η κατάσταση του ασθενή συνέχισε να επιδεινώνεται. Στις 22 Φεβρουαρίου, άρχισε να λαμβάνει θεραπεία εξωσωματικής οξυγόνωσης με μεμβράνη (ECMO). Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την χρήση εξοπλισμού έξω από το ανθρώπινο σώμα για να αντικαταστήσει την λειτουργία των πνευμόνων. Χρησιμοποιεί μια αντλία για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα του ασθενούς μέσω ενός τεχνητού πνεύμονα.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων του Γούσι.

«Μετά την θεραπεία (ECMO), τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μέσων κοροναϊού έδειχναν συνεχώς αρνητικά. Αλλά οι πνεύμονες του ασθενή ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και δεν μπορούσαν να επιδιορθωθούν», ανέφερε η εφημερίδα.

Όσον αφορά την πηγή του οργάνου προς μεταμόσχευση, ανέφεραν πως: «Οι πνεύμονες ήταν δωρεά από έναν ασθενή εγκεφαλικά νεκρό.… Οι πνεύμονες στάλθηκαν στο Γούσι από μια άλλη επαρχία, εντός επταώρου, με μια ταχεία αμαξοστοιχία».

Ο Τσεν είναι αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων του Γούσι. Είπε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Beijing Daily: «Η εγχείρηση ενέχει μεγάλο ρίσκο. Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να φοράει προστατευτικές στολές και να εκτελέσει την εγχείρηση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης».

Ο ίδιος ο Τσεν δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν ο ασθενής είχε θεραπευτεί από τον νέο κοροναϊό.

Την 1η Μαρτίου, ο Τσεν μίλησε σε άλλο ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης, την The Paper: «Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ νουκλεϊκού οξέος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ο κοροναϊός στους πνεύμονες του.  Επομένως λάβαμε αυστηρά μέτρα προστασίας όταν πραγματοποιήσαμε την εγχείρηση».

Ο Τσεν είπε πως θα πρότεινε στην κεντρική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια ομάδα η οποία θα εκτελεί εγχειρήσεις μεταμόσχευσης πνευμόνων σε «σχετικά νεαρούς ασθενείς του ιού COVID-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ασθενείς που είναι 20, 30, 40 και 50 ετών».

Τα Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν στις 2 Μαρτίου πως δεύτερη εγχείρηση μεταμόσχευσης πνευμόνων διεξήχθη σε ασθενή με ιό COVID-19, την 1η Μαρτίου, στο Πρώτο Θυγατρικό Νοσοκομείο του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζεϊτζιάνγκ.

Η ασθενής ήταν μια γυναίκα 66 ετών η οποία διεγνώσθη με τον ιό COVID-19 στις 31 Ιανουαρίου και λάμβανε θεραπευτική αγωγή από τις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης. Η συγκεκριμένη ασθενής έλαβε επίσης την αγωγή ECMO, αλλά την 1η Μαρτίου και οι δύο πνεύμονες της σταμάτησαν να λειτουργούν.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τα μοσχεύματα προήλθαν από την επαρχία Χουνάν και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς. Η δωρεά λέγεται πως έγινε από έναν ασθενή ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Ο Χαν Γουεϊλί, διευθυντής του τμήματος μεταμόσχευσης πνευμόνων του νοσοκομείου, διεξήγαγε την εγχείρηση.

Αναφορές από τα μέσα δεν δίνουν λεπτομέρειες για την παρούσα κατάσταση των δύο ασθενών.

Ερωτήματα

Ο Τσεν είπε πως η μεταμόσχευση θα μπορούσε να είναι μια λύση για άλλους ασθενείς με τον ιό COVID-19 των οποίων οι πνεύμονες έχουν πάθει σημαντική ζημιά και των οποίων τα διαγνωστικά τεστ είναι αρνητικά.

Αλλά ο Σον Λιν, πρώην ερευνητής ιολογίας για τον στρατό των Η.Π.Α., δήλωσε πως η μεταμόσχευση δεν πρόκειται να θεραπεύσει τους συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς η σοβαρά βεβαρημένη κατάστασή τους, υποδεικνύει πως έχουν ακόμη τον ιό.

«Αυτή [η μεταμόσχευση] είναι εντελώς βλάσφημη», είπε ο Λιν σε τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα The Epoch Times.

«Από την πρόοδο της θεραπείας που έλαβε αυτός ο [πρώτος] ασθενής, είναι ξεκάθαρο πως οι πνεύμονες, η αναπνευστική οδός και το σώμα του είναι γεμάτα με τον νέο κοροναϊό», είπε ο Λιν, σημειώνοντας πως ο ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο λοιμωδών ασθενειών αφότου χειροτέρευσε η κατάστασή του, υποδηλώνοντας πως η μόλυνση ήταν πολύ σοβαρή.

Ο Δρ. Τόρστεν Τρέι, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας υπεράσπισης «Ιατροί Ενάντια στη Βίαιη Συγκομιδή Οργάνων», με έδρα την Ουάσινγκτον,  είπε πως η μεταμόσχευση πνευμόνων είναι μια «πρωτοφανής» προσέγγιση στην θεραπεία του COVID-19.

«Η μεταμόσχευση μπορεί να θεωρηθεί ως επιλογή μονάχα αν η μόλυνση από τον ιό έχει τραυματίσει και έχει προκαλέσει μόνιμη ζημιά στον ιστό του πνεύμονα», είπε σε μια συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώνοντας πως η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο σοβαρή στους ασθενείς με COVID-19 .

Και όπως είπε και ο Τσεν, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το γεγονός πως ο ιός βρίσκεται ακόμη στο σώμα του ασθενούς. Επομένως, «η μεταμόσχευση πνεύμονα ενώ ο ιός βρίσκεται ακόμα μέσα στο σώμα δεν θα λύσει το πρόβλημα, καθώς ο ιός θα μολύνει τον νέο πνεύμονα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Τρέι.

Μετά την μεταμόσχευση, το σώμα παλεύει να μην απορρίψει το νέο όργανο. Οι ιατροί συνήθως χορηγούν ανοσοκατασταλτική θεραπεία για να εμποδίσουν την απόρριψη.

Εκείνο το χρονικό διάστημα «υπάρχει υψηλός κίνδυνος επιδείνωσης της μόλυνσης», είπε ο Τρέι.

Εν τω μεταξύ, ο Λιν σημείωσε πως η διαδικασία εγκυμονεί υψηλό ρίσκο μόλυνσης στο ιατρικό προσωπικό που εκτελεί την εγχείρηση – όπως υποδεικνύει η αναφορά του Τσεν στην χρήση προληπτικών μέτρων.

Η αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών μέσων τίθεται υπό ερώτηση από υψηλόβαθμους Κινέζους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είπαν πως μερικοί από τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τον ιό, λάμβαναν αρνητικά αποτελέσματα.

Η πηγή των οργάνων

Παρόλο που οι αναφορές από τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως οι πνεύμονες και για τις δύο μεταμοσχεύσεις προήλθαν από δωρητές οργάνων, ειδικοί που έχουν ερευνήσει τις πρακτικές συγκομιδής οργάνων του κινεζικού καθεστώτος σήμαναν συναγερμό για την προέλευση των οργάνων.

«Σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα πως τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν στις μεταμοσχεύσεις προήλθαν από βίαια συγκομιδή από φυλακισμένους. Η πιθανότητα αυξάνεται όταν τα όργανα πρέπει να παραδοθούν τάχιστα», είπε ο Τρέι.

Για πάνω από μια δεκαετία, ερευνητές έχουν συλλέξει τεράστια αποδεικτικά στοιχεία πως το καθεστώς δολοφονεί κρατούμενους συνείδησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασκούμενοι της διωκόμενης πνευματικής ομάδας Φάλουν Γκονγκ, για τα όργανά τους, τα οποία πουλάει στην αγορά μεταμοσχεύσεων.

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια πνευματική άσκηση που αποτελείται από ασκήσεις διαλογισμού και διδαχές που βασίζονται στις αρχές της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας. Το κινέζικο καθεστώς διώκει βαρύτατα την πρακτική από το 1999. Οι ασκούμενοι υπόκεινται σε αυθαίρετη κράτηση, καταναγκαστική εργασία και βασανιστήρια. Χιλιάδες έχουν πεθάνει υπό κράτηση σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης του Φάλουν Ντάφα.

Ο Τσεν δήλωσε επίσης στην συνέντευξή του στην εφημερίδα The Paper, ότι αυτός και η ομάδα του στο νοσοκομείο, εκτελούν τυπικά μεταμόσχευση πνευμόνων, κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Αυτού του είδους η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στη Δύση, είπε ο Τρέι. «Αυτή είναι μια κλίμακα στην οποία φτάνουν μόνο ορισμένοι ειδικοί, κατά την διάρκεια μιάς ολόκληρης ζωής».

Ο Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην υπουργός εξωτερικού Ασίας-Ειρηνικού του Καναδά και μακροχρόνιος ερευνητής πάνω στο θέμα της βίαιης συγκομιδής οργάνων, είπε στην Epoch Times πως θα ήταν «πραγματικά έκπληκτος» αν οι δωρητές οργάνων για αυτές τις δύο μεταμοσχεύσεις ήταν γνήσιοι, συναινετικοί δωρητές.

Πρόσθεσε πως ανεξάρτητοι παρατηρητές θα πρέπει να πάνε στην Κίνα για να εξετάσουν συγκεκριμένα το τι έγινε κατά την διάρκεια αυτών των διαδικασιών.

Ο Ήθαν Γκάτμαν, ειδικός στα θέματα της Κίνας, ο οποίος έχει συγγράψει αναφορές μαζί με τον Κίλγκουρ πάνω στο θέμα, δήλωσε πως η δημοσιοποίηση, από τα κρατικά μέσα, αυτών των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων ήταν παρόμοια με πρακτική δημοσίων σχέσεων.

«Αυτές οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν σε χρόνο ρεκόρ υποδηλώνουν πως είναι ανοιχτοί για δουλειές», είπε ο Γκάτμαν, σημειώνοντας πως η επικερδής βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας έχει λάβει σφοδρό πλήγμα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία.

“Διαβάζω τις ανακοινώσεις τους ως διαφημίσεις”.

Πηγή: www.theepochtimes.com

Της Nicole Hao

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on whatsapp
Μοιραστείτε το στο Whatsapp

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *