Το Βέλγιο περνάει νόμο περί ποινικοποίησης του ιατρικού τουρισμού για μεταμόσχευση οργάνων

Το κύριο νομοθετικό σώμα του Βελγίου πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα τιμωρούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στην αγορά και πώληση ανθρωπίνων οργάνων για εμπορικούς σκοπούς.

Στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το κύριο νομοθετικό σώμα του Βελγίου πέρασε ένα νέο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα τιμωρούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στην αγορά και πώληση ανθρωπίνων οργάνων για εμπορικούς σκοπούς. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν έως και 20 χρόνια φυλάκιση με πρόστιμο ύψους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο νόμος αυτός δεν ισχύει μόνο στο Βέλγιο αλλά απαγορεύει σε όλους τους Βέλγους πολίτες να εμπορεύονται όργανα, ασχέτως του τόπου που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή. Ουσιαστικά θεσπίζεται η απαγόρευση του ιατρικού τουρισμού για μεταμόσχευση οργάνων.

Ο νέος νόμος

Και τα 134 μέλη του ανώτερου νομοθετικού σώματος του κοινοβουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι ήταν παρόντες ψήφησαν υπέρ της νέας προσθήκης στον ποινικό κώδικα. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει στην Γερουσία και κατόπιν στον βασιλιά της χώρας προς υπογραφή για να γίνει νόμος.

Οι διατάξεις ορίζουν ότι ο πωλητής και ο παραλήπτης, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε μεσάζοντας, όπως π.χ. συμβουλευτικός ιατρός ή άλλος ιατρικός εργαζόμενος που έλαβε μέρος σε πώληση οργάνων με σκοπό το κέρδος, θα τιμωρούνται από τον νόμο.

Σε περιπτώσεις όπου η διαδικασία της μεταμόσχευσης είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του δωρητή, όσοι εμπλέκονται αντιμετωπίζουν έως και 20 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση που εμπλέκεται εγκληματική οργάνωση σε τέτοιου είδους συναλλαγή, όλα τα άτομα της ομάδας θα τιμωρηθούν από τον νόμο.

Η τροπολογία του ποινικού κώδικα συντάχθηκε αρχικά από την Valerie Van Peel, μέλος της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2014 και από τον Vincent Van Peteghem, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού κόμματος και νομοθέτης από το 2016.

Η  κ. Van Peel έγραψε σε υποστηρικτικό έγγραφο πως όσο τα ανθρώπινα όργανα έχουν οικονομική αξία, οι Βελγικοί νόμοι «θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί» για να αποτρέψουν την αύξηση του εμπορίου οργάνων.

Συγκομιδή οργάνων

Εξηγώντας τι αποτελεί παράνομη διαδικασία μεταμόσχευσης οργάνων, η πρόταση φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της βίαιης συγκομιδής οργάνων, κατά το οποίο όργανα αφαιρούνται από άτομα που δεν έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους.

Το νομικό κείμενο περιλαμβάνει επίσης μια πρόταση σχετικά με την απόφαση που καταδικάζει την βίαιη συγκομιδή οργάνων στην Κίνα την οποία πέρασε η Ευρωπαϊκή Βουλή τον Δεκέμβριο του 2013.

Η απόφαση εξέφρασε «εκφράζει έντονη ανησυχία λόγω των συνεχών και αξιόπιστων πληροφοριών περί συστηματικής, με τις ευλογίες του κράτους αφαίρεσης οργάνων από μη συναινούντες κρατουμένους συνειδήσεως στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μεταξύ άλλων από μεγάλον αριθμό ατόμων που ασκούν το Φάλουν Γκονγκ και κρατούνται λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους καθώς και από μέλη άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων».

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό επίσης και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια παραδοσιακή Κινέζικη πνευματική πρακτική βασισμένο στις αρχές αλήθεια, καλοσύνη και ανεκτικότητα. Παρουσιάστηκε στο Κινέζικο κοινό το 1992 και, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων της στην υγεία, σε λίγα χρόνια εξαπλώθηκε, και σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις μέχρι το 1999, 70-100 εκατομμύρια ασκούσαν στην Κίνα Φάλουν Γκονγκ. Υπό τον φόβο πως η δημοτικότητα αυτή θα απειλούσε εν δυνάμει το καθεστώς και την εξουσία του, ο τότε επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζιανγκ Τζεμίν, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1999 μια πανεθνική δίωξη κατά του Φάλουν Γκονγκ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασκούμενους της πρακτικής και την ίδια τη χώρα.

Το 2006, οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν δημόσια για το πώς τα όργανα των ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ αφαιρούνταν παρά την θέλησή τους, με αποτέλεσμα τον θάνατό τους κατά την διαδικασία αυτή. Από τότε, ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές εκθέσεις επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω μαρτυρίες.

Σύμφωνα με τις διεθνείς ΜΚΟ «Ιατροί Ενάντια στην Βίαιη Συγκομιδή Οργάνων» και «Παγκόσμια Οργάνωση Έρευνας της Δίωξης του Φάλουν Γκονγκ», δεκάδες νοσοκομεία μεταμόσχευσης στην Κίνα εμπλέκονται με την συγκομιδή οργάνων από κρατούμενους συνείδησης, περιλαμβανομένων και ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ.

Υπάρχει ακόμη αύξηση στον αριθμό των αναφορών από Ουϊγούρους Μουσουλμάνους, οι οποίοι επέζησαν της κράτησής τους μέσα σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» στην περιοχή της Σιντζιάνγκ, πως έχουν γίνει στόχοι από τις αρχές για συγκομιδή οργάνων.

Τον Οκτώβριο του 2018, σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα «Epoch Times», μία 54χρονη, πολίτης του Καζακστάν και πρώην κρατούμενη σε στρατόπεδο στο Ουρουμκί, είπε πως οι αρχές χώριζαν τους κρατούμενους σε δύο ομάδες: σε αυτούς που είχαν οικογένειες στο εξωτερικό και σε αυτούς που δεν είχαν.

«Το Κινεζικό καθεστώς κλιμακώνει την επιχείρηση της συγκομιδής οργάνων, οπότε σκοτώνουν οποιονδήποτε δεν έχει κάποιον εκτός των συνόρων, με κανένα να μην ρωτάει για αυτούς», είπε η γυναίκα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Βουλής κάλεσε την Κίνα να «σταματήσει αμέσως την πρακτική της συγκομιδής οργάνων από κρατούμενους συνείδησης», να απαντήσει στα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών για διενέργεια έρευνας, και να απελευθερώσει αμέσως «όλους τους κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα, περιλαμβανομένων και των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ».

Η Elke van den Brande, περιφερειακή επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής ομάδας, «Διεθνής Συνασπισμός για την Λήξη της Κακοποίησης των Μεταμοσχεύσεων στην Κίνα», ανέφερε σε συνέντευξή της στις 25 Απριλίου στην Κινέζικη έκδοση της εφημερίδας Epoch Times, ότι επικροτούσε την νέα νομοθεσία.

«Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Βουλής του 2013. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα επειδή αναφέρεται σε όσα συμβαίνουν στην Κίνα όσον αφορά το ζήτημα της βίαιης συγκομιδής οργάνων», είπε.

Η κ. Van den Brande, η οποία είναι και λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Leuven–Limburg στο Βέλγιο, είπε πως δεν συνιστά στους φοιτητές της ιατρικής να πάνε στην Κίνα για διεθνή πρακτική, καθώς ο νέος ποινικός κώδικας θα διώκει τους παρόχους υπηρεσιών υγείας για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πρακτικές βίαιης συγκομιδής οργάνων.

«Ελπίζω πως και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βελγίου», κατέληξε η κ. Van den Brande.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on whatsapp
Μοιραστείτε το στο Whatsapp

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *