Μια τολμηρή έκκληση

Όταν ο κύριος Sun Yi ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ, ήταν φυλακισμένος επί δυόμιση χρόνια στο περιβόητο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας Masanjia της Κίνας, άρχισε να γράφει γράμματα SOS για την απελπιστική κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης στο στρατόπεδο, και τα έκρυβε μέσα σε συσκευασίες με προϊόντα που τον ανάγκαζαν να φτιάχνει, οι οποίες προορίζονταν για εξαγωγές.

Η ζωή στο στρατόπεδο ήταν πράγματι σκληρή. Οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα υπόκεινταν σε βασανισμούς και ασέλγεια.

Τον κύριο Sun συχνά τον αλυσόδεναν σε ένα κρεβάτι σε αγωνιωδώς επίπονες στάσεις για μεγάλες περιόδους. Κάποια στιγμή τον κρέμασαν από μία κουκέτα για έναν ολόκληρο χρόνο, με τις χειροπέδες να σκίζουν τους καρπούς του και τα πόδια του να πρήζονται υπερβολικά. Ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες ποτέ δεν υπέκυψε στις διαταγές να απαρνηθεί το Φάλουν Γκονγκ.

Ο κύριος Sun αφέθηκε ελεύθερος από το Masanjia στα μέσα του 2010. Το 2008, μία αμερικανίδα, η κυρία Julie Keith βρήκε ένα από τα γράμματά του σε ένα προϊόν για την εορτή του Halloween που αγόρασε στο κατάστημα K-mart. Το γράμμα του είχε ταξιδέψει 9000 χλμ. από την Κίνα σε μία μικρή πόλη του Όρεγκον.

Η κυρία Keith μίλησε στα Μέσα Ενημέρωσης, και η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Η μετέπειτα δημοσιότητα και η Διεθνής πίεση πάνω στις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού συστήματος, πάνω στο θέμα της «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας», οδήγησε στο να καταργηθεί αυτό το σύστημα. Ωστόσο, από τότε, μαύρες φυλακές έχουν ξεφυτρώσει οι οποίες αντικατέστησαν τα στρατόπεδα εργασίας.

Ο κύριος Sun του οποίου το όνομα στα Κινέζικα σημαίνει σταθερός και αποφασιστικός, μετέπειτα έγινε στόχος των αρχών. Το σπίτι του επανειλημμένα λεηλατήθηκε, κατάφερε όμως να ξεφύγει και ζούσε κυνηγημένος.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο κύριος Sun κατάφερε να δραπετεύσει και να πάει στην Ινδονησία.

Εκεί γνώρισε την Julie Keith, και πήρε μέρος στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. «Γράμμα από τη φυλακή».(Letter from Masanjia).

Η ταινία επιλέχτηκε και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2019

Η ταινία περιγράφει την ιστορία του κυρίου Sun, ενώ ρίχνει φως στο πώς οι Κινέζοι αντιφρονούντες φυλακίζονται αυθαίρετα και μετά χρησιμοποιούνται ως δούλοι, προκειμένου να παράγουν προϊόντα για εξαγωγές.


Ο κύριος Sun σκόπευε να πάει από την Ινδονησία στον Καναδά, αλλά ενώ ανέμενε την έκδοση της βίζας, απήχθη, πιθανότατα από πράκτορες του κινεζικού καθεστώτος. Την πρώτη Οκτωβρίου του 2017, λίγες μέρες προτού κλείσει το 50στό πρώτο έτος της ηλικίας του, πέθανε σε ένα νοσοκομείο στο Μπαλί. Ο θάνατός του αναφέρθηκε πως προκλήθηκε από νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο η οικογένειά του ανέφερε ότι δεν είχε προβλήματα με τα νεφρά του, και ότι υποψιάζονται κάποιο βρώμικο παιχνίδι. Ισχυρίστηκαν ότι το νοσοκομείο δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό του και ότι βιάστηκαν να κάψουν το σώμα του. Πολλοί αναρωτιούνται εάν ο θάνατός του ήταν δολοφονία η οποία προκλήθηκε από δηλητηριασμό.

Διαβάστε επίσης: Στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on whatsapp
Μοιραστείτε το στο Whatsapp

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *