Βασανιστήρια

Α. Πως λυγίζουν τους ασκούμενους με εκφοβισμό

Οι καταστάσεις ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ που έχουν προκύψει από τις παρατεταμένες συνεδρίες πλύσεως εγκεφάλου, αποκαλύπτουν ότι η μεθοδολογία των στελεχών έχει γίνει ολοένα και πιο εξελιγμένη με την πάροδο του χρόνου. Παρ’ όλ’ αυτά, η βασική προσέγγιση είναι σταθερά ως ακολούθως

1. Τους απομονώνουν και τους κλειδώνουν, είτε μόνoυς τους είτε με εγκληματίες.

2. Τους αφαιρούν τα ρούχα και την αξιοπρέπεια – εισάγοντας στο μυαλό τους ότι είναι εγκληματίες οι οποίοι έχουν διαπράξει ένα τρομερό έγκλημα ή πως είναι άτομα με επικίνδυνα ψυχικά προβλήματα.

3. Τους στερούν τον ύπνο για ημέρες. Αν κοιμηθούν τους ξυπνούν αμέσως μ’ ένα χτύπημα ή δυνατό ήχο. Συνεχίζουν έως ότου να μην έχουν την αίσθηση του χρόνου ή να μην μπορούν να θυμηθούν βασικές λεπτομέρειες για τη ζωή τους.

4. Τους αναγκάζουν να παρακολουθήσουν 10 ώρες την ημέρα βίντεο που δυσφημίζει το Φάλουν Γκονγκ και, κυρίως, τον ιδρυτή του, κ. Λι Χονγκτζί. Παίζουν τις ταινίες σε πλήρη ένταση και δεν τους επιτρέπεται να κοιτάξουν μακριά.

5. Τους πείθουν ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν ποτέ να αποφυλακιστούν είναι αν υπογράψουν το τρίπτυχο δήλωσης της εγγύησης και ότι όλα θα τελειώσουν μόλις το κάνουν.

6. Καλούν τους γονείς, τα παιδιά τους, και τα αδέλφια να παρέμβουν. Να κλαίνε ή ακόμα και να γονατίζουν μπροστά τους, παρακαλώντας τους να έρθουν στο σπίτι. Φέρνουν τους συζύγους τους να απειλούν με διαζύγιο.

7. Τους απειλούν ότι αν χρειαστεί θα τους πάρουν τις δουλειές τους, τις συντάξεις, ή την εγγραφή στο πανεπιστήμιο. Τους λένε ότι τα μέλη της οικογένειάς τους θα χάσουν επίσης τους μισθούς τους και τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση.

8. Φέρνουν μετασχηματισμένους πρώην ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ (στην ιδανική περίπτωση κάποιος που το πρόσωπο αυτό στο παρελθόν ήταν πολύ κοντά του για να τους βοηθήσει να «δουν το φως»). Δημιουργούν συνεδρίες στις οποίες πολλοί άνθρωποι μιλούν την ίδια στιγμή εναντίον του Φάλουν Γκονγκ.

9. Τους λένε ότι το Φάλουν Γκονγκ απαγορεύεται σε όλο τον κόσμο, και πως είναι ακριβώς όπως τα Branch Davidians, Aum Shinrykiyo και άλλες «κακές λατρείες,» επαναλαμβάνοντας το, εκατοντάδες φορές την ημέρα για εβδομάδες ή μήνες.

10. Αντικαθιστούν το Φάλουν Γκονγκ με μια διαφορετική ιδεολογία -για παράδειγμα το μαρξισμό (τους διαβάζουν την ιστορία του Λέι Φενγκ, Μάο Τσε Τουνγκ, επιλεγμένα έργα, κλπ) και, αν αυτό αποτύχει, τους δίνουν την Αγία Γραφή, βουδιστικές Γραφές, κ.λπ.

11. Τους χτυπούν.

12. Τους λένε πως όλ’ αυτά είναι για το καλό τους.

Υπάρχουν ζωντάνες μαρτυρίες για το πώς τα ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια συνδυάζονται με προσπάθειες να διαλύσουν το Φάλουν Γκονγκ και το πνεύμα των ασκουμένων. Τα άτομα που έχουν περάσει απ’ αυτή τη διαδικασία το περιγράφουν ως «πνευματική δολοφονία.»

Αναπαράσταση βασανιστηρίου

Β. Ακραία σωματική βία

Τα βασανιστήρια «σπάνε» το Φάλουν Γκονγκ, Washington Post

Σε αστυνομικό τμήμα του δυτικού Πεκίνου, έγδυσαν τον Ουγιάνγκ και τον ανέκριναν για πέντε ώρες. «Εάν απαντούσα λανθασμένα, δηλ, αν δεν απαντούσα, «ναι», με βασάνιζαν με ηλεκτρικά γκλομπ», είπε.
 
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στα δυτικά προάστια του Πεκίνου. Εκεί, οι φρουροί τον διέταξαν να στέκεται κοιτώντας έναν τοίχο και όταν κουνιόνταν ή έπεφτε από την κούραση, τον βασάνιζαν με τα ηλεκτροφόρα γκλομπ.
 
Κάθε πρωί, είχε πέντε λεπτά χρόνο για να φάει και να ανακουφιστεί.
 «Αν δεν προλάβαινα, τα έκανα πάνω μου», είπε. «Και με βασάνιζαν με ηλεκτροσόκ και γι’αυτό».
 
Όταν έφτασε η έκτη μέρα, ο Ουγιάνγκ είπε ότι δεν μπορούσε να εστιάσει την όραση του πιά επειδή κοίταζε συνέχεια τον τοίχο, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση μόλις 8 εκατοστών από το πρόσωπό του. Τα γόνατά του υποχώρησαν, και αυτό προκάλεσε περισσότερα ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμό. Στο τέλος δεν άντεξε και υποχώρησε στις απαιτήσεις των φυλάκων.
 
Για τις επόμενες τρεις ημέρες ο Ουγιάνγκ απαρνιόταν τις διδασκαλίες του Φάλουν Γκονγκ, φωνάζοντας το στον τοίχο. Οι αξιωματικοί συνέχισαν να του κάνουν ηλεκτροσόκ σε όλο του το σώμα και πολλές φορές τα έκανε πάνω του. Τελικά, την 10η ημέρα, θεωρήθηκε επαρκώς ειλικρινής η άρνησή του στο Φάλουν Γκονγκ.
 
Τον πήγαν μπροστά σε μια ομάδα ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ όπου μπροστά σε μια βιντεοκάμερα αρνήθηκε πως δεν τους γνωρίζει. Ο Ουγιάνγκ αποφυλακίστηκε και μπήκε στα μαθήματα πλύσης εγκεφάλου. Μετά από 20 ημέρες, αφού συζητούσε 16 ώρες την ημέρα για το Φάλουν Γκονγκ, «αποφοίτησε.»

Εργαζόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συντάξει πάνω από 100 μεθόδους σωματικών βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται ενάντια σε ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα.


Όντας υπο κράτηση, οι υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο υπόκεινται συνήθως σε διάφορες μορφές ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων σε μία προσπάθεια να «σπάσουν» την πίστη τους.


Freedom House, 2017

Ξυλοδαρμοί

Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ που είναι υπό κράτηση συχνά δέχονται άγριους ξυλοδαρμούς μερικές φορές μέχρι θανάτου. Αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στους ξυλοδαρμούς σε καταγεγραμμένες υποθέσεις περιλαμβάνουν ξύλινα ρόπαλα, ράβδους χάλυβα και σιδήρου, στυλιάρια, καλάμια μπαμπού, ράβδους από καουτσούκ, ηλεκτρικά γκλομπ, ξύλινες σανίδες, μεταλλικά καλώδια, μαστίγια φτιαγμένα από σύρμα χαλκού, ηλεκτρικά καλώδια ή σχοινί.

Τρυπήματα

Ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως γυναικεία στήθη συχνά τρυπιούνται με αιχμηρά σύρματα, δάχτυλα τρυπιούνται με καρφίτσες και καρφιά από μπαμπού που καρφώνονται επίσης κάτω από τα νύχια. Σε πολλές περιπτώσεις οι βασανιστές βγάζουν τα νύχια των ασκουμένων από τη ρίζα. Η γενική ιδέα αυτής της μεθόδου βασανιστηρίων και η χρήση της ενάντια στους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ είχε αναφερθεί και στη χολιγουντιανή ταινία Syriana που πρωταγωνιστούσε ο George Clooney.

Eξαναγκαστικό τάϊσμα

Το εξαναγκαστικό τάισμα είναι μία μέθοδος βασανισμού που χρησιμοποιείται συχνά στο Φάλουν Γκονγκ και είναι η αιτία θανάτου περίπου του 10% όλων των γνωστών υποθέσεων θανάτου. Το εξαναγκαστικό τάισμα συνήθως γίνεται από το προσωπικό των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας χωρίς κάποια ιατρική εκπαίδευση ή από κακοποιούς κρατούμενους που είναι εξαναγκασμένοι να το κάνουν. Βάζουν βρώμικα σωληνάρια από καουτσούκ μέσα στη μύτη του ασκούμενου μέχρι το στομάχι συχνά σκίζοντας η καταστρέφοντας ιστούς. Μερικές φορές το σωληνάριο μπαίνει στους πνεύμονες και συχνά οι κρατούμενοι ταΐζονται με αλμυρό νερό, λάδι καυτής πιπεριάς, βραστό νερό, απορρυπαντικό ή ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα.

Αναπαράσταση βασανιστηρίου

Κάψιμο με καυτά σίδερα


Μία σπάνια περίπτωση απόδρασης.
Αρνούμενος να υπογράψει τα έγγραφα οτι απαρνιέται του Φάλουν Γκονγκ ενώ ήταν στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας οι φύλακες έκαψαν τον κ. Ταν Γιονκτζιε με καυτό σίδερο συνολικά 13 φορές. Έπειτα τον άφησαν να πεθαίνει λόγω των πολύ σοβαρών τραυμάτων του. Όμως Ο κ. Ταν κατάφερε να αποδράσει από την Κίνα και να έρθει στο Χιούστον μέσω του Χονγκ Κονγκ και της Καλιφόρνια. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από νοσοκομείο του Χιούστον 2001.

Εκατοντάδες ασκούμενοι ανέφεραν ότι είχαν υποστεί καψίματα με τσιγάρα, αναπτήρες, βραστό νερό ή καυτό σίδερο.

Υψηλής τάσης ηλεκτροσόκ με γκλοπ

Ηλεκτρικά γκλοπ με υψηλής τάσεως φορτία χρησιμοποιούνται πάνω σε ευαίσθητες περιοχές των σωμάτων των ασκουμένων, όπως μέσα στο στόμα, στην κορυφή του κεφαλιού, στο στήθος, στα γεννητικά όργανα, γλουτούς και μηρούς. Αρκετά ηλεκτρικά γκλομπ συχνά χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του σώματος. Τα θύματα έχουν αναφέρει ότι η μυρωδιά της σάρκας που καίγεται διαπερνά τον αέρα την ώρα των βασανιστηρίων.

Οι φύλακες χτύπαγαν με ηλεκτροσόκ την κυρία Gao Rongrong στο πρόσωπο με ηλεκτρικά γκλομπ για πάνω από 7 ώρες. Η κυρία Gao περιορίστηκε σε υψηλής φρούρησης, νοσοκομειακή πτέρυγα για σχεδόν πέντε μήνες. Πέθανε από μεταγενέστερο βασανισμό στις 16 Ιουνίου το 2005 ήταν 37 ετών.

Το μπουντρούμι του νερού

Στα μπουντρούμια νερού οι κρατούμενοι περνούσαν πολλές ημέρες στο απόλυτο σκοτάδι ενώ έιναι μέσα σ’ ένα μικρό κλουβί βυθισμένοι στο νερό μέχρι το στήθος. Συχνά το νερό είναι από γραμμές υπονόμων με απόβλητα. Κάποιοι κρατούμενοι πέθαναν υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ άλλοι τρελάθηκαν από αυτό το μαρτύριο.

Ψυχιατρικά βασανιστήρια

Δεκάδες χιλιάδες ασκούμενοι έχουν υποβληθεί σε ψυχιατρικό βασανισμό με πάνω από 7.000 τεκμηριωμένα περιστατικά με άμεση συμμετοχή κινεζικών ψυχιατρείων. Στις ψυχιατρικές πτέρυγες του ΚΚΚ όπως και σε άλλες εγκαταστάσεις κράτησης όπως στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και φυλακές, κρατούμενοι του Φάλουν Γκονγκ εμβολιάζονται με τοξικές δόσεις από άγνωστα ψυχοτρόπα φάρμακα. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα από τις ενέσεις, ενώ άλλοι τρελάθηκαν αφ’ότου τούς «θεράπευσαν» εκεί.

Στέρηση ύπνου

Αναπαράσταση βασανιστηρίου

Χρήση συσκευών βασανισμού

Η σανίδα του θανάτου ή αλλιώς το κρεβάτι του θανάτου είναι μία ιδιαίτερα φρικτή συσκευή βασανισμού. Είναι μία σιδερένια ή ξύλινη σανίδα με χειροπέδες και αλυσίδες που κλειδώνουν τα τέσσερα άκρα του θύματος σε τεντωμένη στάση. Το θύμα συνήθως περιορίζεται στη σανίδα του θανάτου το ελάχιστο 7 ημέρες. Καθώς η κίνηση είναι εντελώς περιορισμένη Το θύμα οδηγείται σε επίπονη μυϊκή ατροφία. Σε σοβαρές περιπτώσεις το θύμα χάνει τον έλεγχο της κύστης του και τις εντερικές κινήσεις. Η απέκκριση ούρων και κοπράνων γίνεται κατευθείαν πάνω στο σιδερένιο κρεβάτι καταλήγοντας σε μία ανθυγιεινή κατάσταση. Για να γλιτώσουν τους εαυτούς τους απ’ το ζήτημα του καθαρισμού οι βασανιστές συνήθως άφηναν το θύμα μόνο με το μπλουζάκι ή ακόμη και γυμνό ταπεινώνοντας τον περισσότερο.

Ο πάγκος της τίγρης είναι ένας μικρός σιδερένιος πάγκος. είναι περίπου 20 εκατοστά ψηλός. Τα χέρια του θύματος δένονται μαζί πίσω από την πλάτη ενώ τα γόνατά του είναι δεμένα στον πάγκο. Κάποια σκληρά αντικείμενα όπως τούβλα τοποθετούνται κάτω από τα δεμένα πόδια κάνοντας τα να λυγίσουν προς τα κάτω μ’ έναν φυσικό τρόπο που προκαλεί σπάσιμο στα γόνατα. Δεμένοι ή εξαναγκασμένοι να μείνουν σε οδυνηρές στάσεις για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Παγωνιά σε ακραίες θερμοκρασίες

Τον χειμώνα συχνά γδύνουν ασκούμενους και τους βρέχουν με παγωμένο νερό. Τους αναγκάζουν να τρέχουν ξυπόλητοι με λεπτά ρούχα έξω στο χιόνι, τους δένουν με σχοινί σε καρέκλα έξω και τους βρέχουν με παγωμένο νερό από το λαιμό και κάτω.

Διαβάστε επίσης: Βιασμός και σεξουαλική κακοποίηση

Η δίωξη στην Κίνα

Η δίωξη στο εξωτερικό

Ειρηνική αντίσταση