Μηνύσεις παγκοσμίως

Καθώς πληθαίνουν καθημερινώς οι αναφορές για βασανισμούς και θανατώσεις, σύμφωνα με τον παγκόσμιο νόμο δικαίου, δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι του Κομμουνιστικού συστήματος της Κίνας.

Το ίδιο Κόμμα που ξεκίνησε την δίωξη ελέγχει και τη δικαστική εξουσία, ενώ τακτικά χειραγωγεί υποθέσεις όπου εμπλέκονται πολιτικά θέματα. Όταν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ προσπάθησαν να μηνύσουν τους αξιωματικούς που είναι υπαίτιοι για τη δίωξη, διώχθησαν και φυλακίστηκαν.

Όμως, η Κίνα δεν συμμετέχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τα Ηνωμένα Έθνη από την άλλη δεν εγκαθίδρυσαν ένα ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας προς το Φάλουν Γκονγκ, όπως έχουν ήδη δημιουργηθεί για την Ρουάντα και την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Έτσι το Φάλουν Γκονγκ ξεκίνησε να απευθύνεται σε εθνικά δικαστήρια στον υπόλοιπο κόσμο για να βρεί δικαίωση.

Το 2001 ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ εξέδωσαν την πρώτη αγωγή αυτού του είδους, σε δικαστήριο της Ν. Υόρκης εναντίον του Τζάο Τζιφέι, αρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας Χουμπέϊ. Κατηγορώντας τον για τον βασανισμό και δολοφονία μιας μητέρας και ενός παιδιού υπό αστυνομική κράτηση.

Ενάμιση χρόνο αργότερα μια ομάδα δικηγόρων, έκαναν μήνυση σε δικαστήριο του Σικάγο, κατηγορώντας τον πρώην κινέζο αρχηγό Τζιάνγκ Ζεμίν, για βασανισμό, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, που διαπράχθησαν κατά την εκστρατεία εξάλειψης που ξεκίνησε εναντίον της πνευματικής άσκησης.

Μέχρι το 2007 έγιναν πάνω από 70 αστικές και ποινικές αγωγές σε κινέζους αξιωματούχους, σε περισσότερα από 30 εθνικά δικαστήρια σε 6 ηπείρους, εκ μέρους θυμάτων που διώχθησαν στην Κίνα επειδή ασκούσαν Φάλουν Γκονγκ.

Μια ομάδα διακεκριμένων δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντάχθηκε στη προσπάθεια, πολλοί εκ των οποίων άνευ απολαβών. Μεταξύ των δικηγόρων είναι και ο πρώην πρόεδρος ειδικού δικαστηρίου Σιέρα Λεόνε Τζέφρι Ρόμπερντσον και Ο Τζορτζ-Χένρι Μπόθιερ, γνωστός για την παρουσίαση στοιχείων κατηγορίας κατά του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Αγκούστο Πινότσετ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική επιρροή και τις επίμονες προσπάθειες του ΚΚΚ να εξαφανίσει τις υποθέσεις, οι μηνύσεις είχαν περισσότερη επιτυχία από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τα δικαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν αποφάσεις εναντίον κινέζων αξιωματούχων σε αρκετές αστικές υποθέσεις. Τον Νοέμβριο του 2001, ο δικαστής της πρώτης μήνυσης που αναφέρεται πιό πάνω, βρήκε τον Τζάο ένοχο και έδωσε αποζημίωση για λανθασμένη κρίση. Τον Δεκέμβριο του 2004, ένας δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο με κινέζικη καταγωγή βρήκε τον πρώην Δήμαρχο Λιόου Τσι ένοχο για βασανισμό. Ο Λιόου τώρα προεδρεύει στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Τον Δεκέμβριο του 2004, στον πρώην κινέζο Υπουργό Παιδείας Τσεν Τζιλί εκδόθηκε διάταγμα να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Τανζανίας, αφού του ασκήθηκε αγωγή για βασανισμό ενώ βρισκόταν εκεί. Τέσσερις μήνες αργότερα ένα δικαστήριο της Ζάμπια εξέδωσε διάταγμα σύλληψης ενός κυβερνήτη επαρχίας κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Δυστυχώς, κατάφερε να διαφύγει περνώντας τα σύνορα πρωτού τον συλλάβει η αστυνομία.

Ανέκδοτες αποδείξεις καταδεικνύουν ότι η νομική εκστρατεία και προοπτική της ανάληψης ευθυνών έχουν μια αποτρεπτική επίδραση στο επίμαχο θέμα, ο Τζιάνγκ και μερικοί συνωμότες του όπως αναφέρεται, φοβούνται να φύγουν από τη χώρα, ενώ άλλοι αξιωματούχοι απομάκρυναν τους εαυτούς τους από τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ.

Παρ’όλ’ αυτά οι μηνύσεις συνάντησαν και εμπόδια, που συχνά σχετίζονται με τα συμφέροντα χωρών που επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την «αναδυόμενη δύναμη». Έτσι, εκτελεστικό στέλεχος των Ηνωμένων Πολιτειών πρότεινε να δωθεί αμνηστία στον Τζιάνγκ Τζεμίν, κίνηση που βρήκε αντίθετους ξακουστούς δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Τομ Λάντος. Στη Δανία το εισαγγελικό γραφείο της Δανίας έχει επίσης αποφύγει να συλλάβει τον πρώην Υπουργό δημόσιας ασφάλειας, παρά των υποχρεώσεων του όπως επιτάσσει η Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων.

Παρά τις δυσκολίες, η αναζήτηση δικαιοσύνης συνεχίζεται. Εισαγγελικές έρευνες εναντίον των υψηλόβαθμων κινέζων αξιωματούχων, Τζια τζινλίν και Γκουο Γκαν είναι καθοδόν σε Ισπανία και Αργεντινή, για γενοκτονία. Μια νέα υπόθεση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2007 στο Χονγκ Κονγκ από άνδρα που πέρασε 5 χρόνια βασανισμών σε φυλακή στην Κίνα, επειδή προσπαθούσε να ασκήσει αγωγή στους ίδιους αξιωματούχους στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Ανεξάρτητες έρευνες

Η δίωξη στην Κίνα

Η δίωξη στο εξωτερικό

Ειρηνική αντίσταση