Πώς και γιατί δημιουργήθηκε το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα
Πριν από το καλοκαίρι του 1999, το Φάλουν Γκονγκ δεν είχε κανένα Γραφείο Τύπου ούτε μέσα δημοσίων σχέσεων ή στρατηγικές ούτε διέθετε κάποιον αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδώσει το μήνυμά του στον κόσμο. Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ απλώς συναντιόντουσαν σε πάρκα σε όλο τον κόσμο για να διαλογιστούν και συνδέονταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδων — μια άτυπη κοινότητα της οποίας κοινό ενδιαφέρον ήταν η πρακτική του Φάλουν Γκονγκ.
Ωστόσο, όταν εξαπολύθηκε η δίωξη εναντίον του Φάλουν Γκονγκ, κατέστη αναγκαίο να δοθεί μια απάντηση. Καθώς οι κινέζικες κομμουνιστικές αρχές εξαπέλυσαν μια πανεθνική καταστολή του Φάλουν Γκονγκ το καλοκαίρι του 1999, δυτικοί δημοσιογράφοι, κυβερνήσεις και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έψαχναν για απαντήσεις.
Αρκετοί ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην πόλη της Νέας Υόρκης αναγνώρισαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω του οποίου να εκδίδουν δελτία τύπου, εφιστώντας την προσοχή στις ανησυχητικές εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην Κίνα. Χωρίς να έχει δημιουργηθεί κατά το παρελθόν κανένας επίσημος σταθμός, η ασκούμενη του Φάλουν Γκονγκ Gail Rachlin προσέφερε εθελοντικά την εμπειρία της ως επαγγελματίας στις δημόσιες σχέσεις και σε συνεργασία με αρκετούς που προσέφεραν βοήθεια εθελοντικά, συμπεριλαμβανομένων των Erping Zhang και Levi Browde, ξεκίνησε η αποστολή δελτίων τύπου μέσω της εταιρείας της κυρίας Rachlin «Rachlin Media Group».
Το 2000, το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα χαρακτηρίστηκε επίσημα ως η 501(c)3 εθελοντική οργάνωση και η «Rachlin Media Group» δεν χρησιμοποιήθηκε περαιτέρω. Το Κέντρο αναλαμβάνει την ευθύνη να μιλάει εξ ονόματος των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, να εκδίδει δελτία τύπου, αναφορές και αναλύσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη στη Κίνα. Οι Gail Rachlin, Erping Zhang και Levi Browde συνεχίζουν να δουλεύουν ως εθελοντές για το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα.