Δεδομένης της ευρύτητας των διώξεων στην Κίνα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Φάλουν Γκονγκ παρακολουθείται στενά εκεί. Ωστόσο, είναι συγκλονιστικό πως υπάρχει και ένα φάσμα παρακολούθησης πέρα από τα σύνορα της Κίνας.
Ένα πρόβλημα που χρονολογείται από τον ψυχρό πόλεμο, η Κινεζική κατασκοπεία με σκοπό την κλοπή στρατιωτικών και τεχνολογικών μυστικών, ανησυχούν όλο και περισσότερο Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας. Πρόσφατα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, για παράδειγμα, αποκάλυψαν έναν Κινέζο κατάσκοπο στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, και Κινέζοι χάκερς αναφέρεται πως έχουν παραβιάσει τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πενταγώνου, καθώς και κυβερνητικά δίκτυα στη Γερμανία.
Η κινεζική κατασκοπεία ξεπερνά τις κρατικές πληροφορίες, η Λαϊκή Δημοκρατία έχει ένα διεθνές δίκτυο κατασκόπων που παρακολουθεί ομάδες, ειδικά εκείνες που είναι γνωστές ως «τα πέντε δηλητήρια»: ακτιβιστές της δημοκρατίας, Ουιγούροι Μουσουλμάνοι, Θιβετιανοί, υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και το Φάλουν Γκονγκ.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που διέρρευσε τον Οκτώβριο του 2000, ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας, Τζιάνγκ Τζεμίν (Jiang Zemin), έδωσε εντολές για «εντατικοποίηση του αγώνα» κατά του Φάλουν Γκονγκ έξω από την Κίνα, μεταξύ άλλων μέσω της παρακολούθησης.
Λόγω της μυστικής φύσης της, το πλήρες βάθος της κατασκοπευτικής διείσδυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος παραμένει άγνωστο, αλλά οι δραστηριότητες κατασκοπείας των παρακάτω πρακτόρων έχουν ήδη εκτεθεί: προσωπικό των πρεσβειών και των προξενείων, αρχηγοί φοιτητικών οργανώσεων των πανεπιστημίων, κατάσκοποι που παριστάνουν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και δημοσιογράφοι του Σινχουα (Xinhua) που εργάζονται σε κορυφαίες δυτικές εφημερίδες.
Κατασκοπεία, υποκλοπές και διαρρήξεις
Οι υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων, το σπάσιμο των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η εγκατάσταση προγραμμάτων spyware μέσω επισυναπτόμενων αρχείων σε emails είναι τόσο συνηθισμένες, ώστε σχεδόν κάθε ενεργός ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ στο εξωτερικό έχει από πρώτο χέρι αποδεικτικά στοιχεία ότι τον κατασκοπεύουν.
Ένα εκπληκτικά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Dr. Sen Nieh, ο οποίος ανέφερε ότι οι προσωπικές του συζητήσεις καταγράφηκαν με κάποιο τρόπο και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν στον τηλεφωνητή του όταν επέστρεψε στο σπίτι, δήθεν ως μορφή εκφοβισμού (Washington Post 2001, η ελευθερία δέχεται επίθεση).
Για παράδειγμα, το «ασφαλές» email ενός ερευνητή του Infocenter παραβιαζόταν για μήνες από διαφορετικές άγνωστες διευθύνσεις IP. Καθώς η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης ή το κλείσιμο των υπολογιστών δεν μπορούσαν να το σταματήσουν, η πειρατεία συνεχιζόταν σε καθημερινή βάση (περιέργως, εκτός από τα Σαββατοκύριακα) μέχρι που αναγκάστηκε να κλείσει τον λογαριασμό.
Οι παραβιάσεις δεν περιορίστηκαν στον εικονικό χώρο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της εκπροσώπου Τύπου του Φάλουν Γκονγκ, Gail Rachlin, όπου διέρρηξαν το διαμέρισμα της στο Μανχάταν πέντε φορές κατά τα πρώτα χρόνια της δίωξης (το διαμέρισμά της δεν είχε διαρρηχθεί ποτέ στο παρελθόν). Τα μόνα πράγματα που πήραν ήταν το βιβλίο διευθύνσεων της, φορολογικές πληροφορίες και υλικά που σχετίζονταν με το Φάλουν Γκονγκ.
1.000 Κινέζοι κατάσκοποι στην Αυστραλία
Το 2005, ο Chen Yonglin, πρώην πρώτος γραμματέας και πρόξενος Πολιτικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο της Κίνας στο Σίδνεϋ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν επεισοδιακά ομoλόγησε και αποκάλυψε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία λειτουργεί ένα δίκτυο περίπου 1.000 κατασκόπων μόνο στην Αυστραλία. Ο Chen αποκάλυψε πως τα καθήκοντα του στο προξενείο περιελάμβαναν την παρακολούθηση του Φάλουν Γκονγκ, καθώς και ομάδες όπως οι ακτιβιστές της Κινεζικής δημοκρατίας.
Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό την παρακολούθηση του ΚΚΚ
Hao Fengjun, πρώην αστυνομικός του Γραφείου 6-10
Αμέσως μετά την ομολόγηση του Chen, ο Hao Fengjun ομολόγησε επίσης, ένας αστυνομικός που είχε υπηρετήσει στο μυστικό Γραφείο 6-10 (6-10 Office), εκθέτοντας τον τρόπο με τον οποίο αποστέλλονταν στην Κίνα πληροφορίες που λαμβάνονταν από παρακολούθηση στο εξωτερικό. «Οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ σε όλο τον κόσμο βρίσκονται υπό την παρακολούθηση του ΚΚΚ» ανέφερε ο Hao. «Εγώ προσωπικά έλαβα πληροφορίες σχετικά με τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά», ανέφερε κατονομάζοντας συγκεκριμένα άτομα.
Ένα ρεπορτάζ της Taipei Times του 2004 αναφέρει ότι συνελήφθη ύποπτος κατάσκοπος στην Ταϊβάν. Ο άντρας συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ενώ εργαζόταν ως οδηγός ταξί. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες του, οι αρχές του Κόμματος έβαλαν σε μαύρη λίστα πολλούς υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ της Ταϊβάν, απαγορεύοντάς τους αργότερα να εισέλθουν στην Κίνα, ακόμα και στο Χονγκ Κονγκ.
Διείσδυση-κατάσκοποι στο εσωτερικό
Ίσως η πιο κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από τους κατασκόπους του Κόμματος στο εξωτερικό, είναι η διείσδυση σε μια ομάδα παριστάνοντας πως είναι ενθουσιώδες μέλος της. Αυτή ήταν μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό της χώρας για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με το Φάλουν Γκονγκ το καλοκαίρι του 1999, πριν το Κόμμα ξεκινήσει τις διώξεις του.
Αυτοί οι πράκτορες παίζουν συχνά τον διπλό ρόλο της συλλογής πληροφοριών για άτομα ή προγραμματισμένες δραστηριότητες, και της προσπάθειας να σπείρουν διχόνοια στις κοινότητες του Φάλουν Γκονγκ στις χώρες του εξωτερικού. Ο τελικός στόχος, όπως το έθεσε ο Hao, είναι να «αναπτύξουν στρατηγικές και πολιτικές για να διαλύσουν την ομάδα του Φάλουν Γκονγκ σε διεθνές επίπεδο, εξαλείφοντας τελικά την ομάδα».
Οι υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ που έχουν επιστρέψει στην Κίνα από το 1999 ανέφεραν ότι μετά την άφιξή τους η τοπική αστυνομία θα επικοινωνήσει μαζί τους για «φιλική συνομιλία». Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι αστυνομικοί τελικά ρωτούν (χρησιμοποιώντας μεθόδους πειθούς που κυμαίνονται από δωροδοκία μέχρι απειλές) ότι μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό τα άτομα που επέστρεψαν, πρέπει να παρέχουν περιοδικά «αναφορές για την κατάσταση» (qing bao) στην υποτιθέμενη υπηρεσία της πατρίδας. Ενώ η κατασκοπεία του Κόμματος παίρνει πολλές μορφές, ένας τελευταίος τύπος που έρχεται στο φως το 2007 είναι η διείσδυση φοιτητικών οργανώσεων. Φαινομενικά δημιουργημένες για τη διευκόλυνση του εγκλιματισμού και της πολιτιστικής ανταλλαγής, οι ομάδες της Ένωσης Κινέζων Φοιτητών και Διανοούμενων (CSSA) στην Αμερική και την Ευρώπη συνεργάζονται στενά με τις πρεσβείες και τα προξενεία τους. Κατασκοπεύουν τους συμμαθητές τους, ασκούν πιέσεις σε ξένες κυβερνήσεις και διακόπτουν τις πανεπιστημιακές δραστηριότητες σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην Κίνα. Οι πρώην πρόεδροι της CSSA κατέθεσαν ότι αυτές οι φοιτητικές ομάδες χρησιμεύουν βασικά ως οργανώσεις του εξωτερικού μετώπου για το Κόμμα.
Το 2004, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε το Ψήφισμα 304, καταδικάζοντας τις διώξεις του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ τόσο στην Κίνα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ψήφισμα τεκμηριώνει περιπτώσεις παρενόχλησης, παρακολούθησης, παράνομης χρήσης δεδομένων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκφοβισμών κατά του Φάλουν Γκονγκ, όπως αυτές που δίνονται εδώ.
Το ψήφισμα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διαμαρτυρηθεί δημοσίως και τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσει το θέμα. Όμως, ενώ το FBI έχει συγκεντρώσει στοιχεία για αυτές τις δραστηριότητες, σε αντίθεση με τον σάλο που δημιουργήθηκε για την κλοπή στρατιωτικών μυστικών, η διεθνής κατακραυγή γι’ αυτή τη μορφή κατασκοπείας παραμένει σιωπηρή, επιτρέποντάς της να συνεχίσει ανεξέλεγκτη.