Τα σχολεία και οι χώροι εργασίας είναι μεταξύ των πρώτων ιδρυμάτων που το Κομμουνιστικό Κόμμα αμέσως κινητοποίησε όταν έβαλε μπρος την εκστρατεία κατά του Φάλουν Γκονγκ το 1999. Ήταν μέσω αυτών των μικρών ομάδων της Κινέζικης κοινωνίας που η δίωξη κατάφερε να προσεγγίσει τις μάζες.
Στην Λαϊκή Δημοκρατία, κάθε σχολείο και εργασιακή μονάδα έχει ένα αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος υπεύθυνο για να μεταφέρει τις οδηγίες του Κόμματος και να αναφέρει πίσω στους ανωτέρους του. Η Κινέζικη γραφειοκρατεία μετά από δεκαετίες κυριαρχίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αποκτήσει την ικανότητα να κινητοποιεί γρήγορα εκστρατείες στην απέραντη αυτή χώρα.
Αν και λίγο πεπαλαιωμένο, το σύστημα ήταν άμμεσα διαθέσιμο στον πρόεδρο του Κόμματος Τζιάνγκ Τζεμίν και έτοιμο για χρήση.
Πριν την απαγόρευση του 1999, συχνά μπορούσε κανείς, να δει μαθητές και δασκάλους να εξασκούν Φάλουν Γκονγκ μαζί, όπως κάνουν σήμερα στην Ταϊβάν. Το «MIT» της Κίνας, το περίφημο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά, είχε 11 διαφορετικά σημεία εξάσκησης του Φάλουν Γκονγκ στις εγκαταστάσεις του με πάνω από 500 τακτικούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, περιλαμβάνοντας 100-200 καθηγητές.
Σε πολλούς χώρους εργασίας, το Φάλουν Γκονγκ μεταδόθηκε γρήγορα από τον ένα στον άλλο αφού οι εργοδότες είχαν ενθουσιαστεί με την μέθοδο της άσκησης, και τους ηθικούς της κώδικες. Σε κάποια εργοστάσια, οι εργάτες μαζεύονταν στην αυλή του εργοστασίου, για να εξασκήθούν στις ήρεμες ασκήσεις του Φάλουν Γκονγκ νωρίς το πρωί πριν την δουλειά. Κάποιοι διευθυντές, επαινούσαν την εξάσκηση γιατί έβλεπαν πως είχε αναβάθμιστεί η ηθική και η συμπεριφορά των εργαζομένων στην δουλειά.
Αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησε η δίωξη, σε συνδιασμό της εκστρατείας προπαγάνδας, εκατοντάδες συναδέλφοι, δάσκαλοι, και συμμαθητές ξαφνικά εξοστρακίστηκαν. «Υποδείγματα εργατών» και επίτιμοι φοιτητές που ήταν ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, τώρα υποτιμούνταν και φυλακίζονταν. Φίλοι που πριν μερικές εβδομάδες είχαν ζητήσει να δανειστούν ένα βιβλίο Φάλουν Γκονγκ τώρα παρότρυναν τους ασκούμενους να σταματήσουν να εξασκούν για να μην έχουν προβλήματα.
Οι εργοδότες και οι διευθυντές σχολείων αμέσως βρίσκονταν υπό πίεση αν ένας από τους εργαζομένους ή τους φοιτητές δημόσια καλούσε την κυβέρνηση να σταματήσει την δίωξη. Ένας μετά τον άλλον, οι εργαζόμενοι απολύονταν και οι φοιτητές αποβλήθηκαν για τα πιστεύω τους.
Στο μεταξύ οι χώροι εργασίας και τα σχολεία υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν τον τρόπο της Πολιτιστικής Επανάστασης στις διδασκαλίες τους. Αυτές περιλάμβαναν δημόσιες καταγγελίες του Φάλουν Γκονγκ βασισμένες σε καθημερινή επιμόρφωση του Λαού και σε άλλο υλικό του Κόμματος, το οποίο απεικόνιζε τη «σωστή άποψη» που ο Κινέζικος λαός θα έπρεπε να έχει για το Φάλουν Γκονγκ.
Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων υποχρεώνονται να σταθούν σε γραμμή και να γράψουν σε τεράστια πανό, επιτιθέμενοι στο Φάλουν Γκονγκ, τη λέξη «δεισιδαιμονία» με μεγάλα γράμματα ενώ ορκίζονται πίστη στην προοδευτική φύση του Μαρξισμού και της επιστήμης.
Οι μαθητές του λυκείου έπρεπε να απαντήσουν ακολουθώντας την επίσημη γραμμή του Κόμματος στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις. Αποτυχία να δώσουν την επίσημη απάντηση σήμαινε αποβολή ή άρνηση στην πανεπιστημιακή μόρφωση. Μια απάντηση που προκαλεί τον τρόπο σκέψης του Κόμματος σημαίνει φυλακή, ή και χειρότερα.
Οι φυλακισμένοι ασκούμενοι που αρνούνται να «αναμορφωθούν» (περισσότερα για την πλύση εγκεφάλου) απειλούνται ότι η αντίστασή τους θα κοστίσει στα αγαπημένα τους πρόσωπα τις δουλειές τους και τις ευκαιρίες μόρφωσης.
Αυτοί που επέζησαν αναφέρουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις οι απειλές έχουν εφαρμοστεί.
Αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, και οικοτροφεία έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως κέντρα κράτησης για ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ που είχαν καταθέσει έγγραφα παραπόνων στα επίσημα γραφεία παραπόνων. Μια γυναίκα από τη Σαγκάη περιγράφει ότι την κλείδωσαν στο σχολείο που δίδασκε, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να την «αναμορφώσουν».
Τέλος, φοιτητές όλων των ηλικιών δεν έχουν εξαιρεθεί από τις πλέον βάναυσες μεθόδους δίωξης. Η κυρία Βέϊ Τσινκγιάν, μια τελειόφοιτη φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο Τσόνγκτσιν η οποία εξασκούσε Φάλουν Γκονγκ, κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός τη βίασε μπροστά σε κόσμο. Όταν η υπόθεσή της δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, τα ίχνη της εξαφανίστηκαν και το πανεπιστήμιο αρνήθηκε την ύπαρξή της.
Λόγω του προμελετημένου τρόπου με τον οποίο η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ εφαρμόστηκε σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας, ο πρώην υπουργός παιδείας Τσεν Τζισιλί έχει μηνυθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Διαβάστε επίσης: Οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα