Αφαιρέσεις οργάνων

Στην Κίνα υπάρχει ένα παράνομο δίκτυο συγκομιδής οργάνων που πραγματοποιείται από τα κινεζικά νοσοκομεία και την κρατική αστυνομία. Τα αποδεικτικά στοιχεία εξιστορούν μια φρικιαστική ιστορία δολοφονίας και ακρωτηριασμού ενός «σύγχρονου Άουσβιτς».

 Χιλιάδες κρατούμενοι συνείδησης φυλακίζονται παράνομα, εξετάζονται για συμβατότητα οργάνων, και με απάνθρωπες πρακτικές τους αφαιρούν συστηματικά τα ζωτικά τους όργανα, τα οποία έπειτα πωλούν στη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων.

Κινέζοι ιατροί και αυτόπτες μάρτυρες, αποκαλύπτουν, πως μόλις τελειώσει η διαδικασία, τα υπολείμματα των σωμάτων αποτεφρώνονται.

Οι κρατούμενοι συνείδησης καθορίζονται με βάση την ομάδα αίματός τους, και τον τύπο του ιστού τους. Στη συνέχεια, δολοφονούνται αμέσως μόλις βρεθεί ο αντίστοιχος παραλήπτης για τα όργανά τους. Οι ασθενείς είναι συνήθως τουρίστες που δεν γνωρίζουν από που προέρχεται το όργανο, και είναι σε θέση να πληρώσουν. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για νεφρά, συκώτι και καρδιά, τα οποία πωλούνται συχνά κατόπιν παραγγελίας.

Οι δράστες είναι υπάλληλοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), ενεργώντας σε συνεργασία με χειρούργους ιατρούς, τις αρχές των φυλακών, καθώς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων συνείδησης που στοχοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, είναι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ και φτάνουν τους δεκάδες χιλιάδες ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (endtransplantabuse.org)του Ethan Gutmann, ερευνητή δημοσιογράφου, Ντέιβιντ Μάτας, διεθνή δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην Καναδό βουλευτή.

Οι ισχυρισμοί για μαζικές δολοφονίες ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ, έγιναν το Μάρτιο του 2006, όταν μια γυναίκα ισχυρίστηκε πως 4.000 ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ είχαν δολοφονηθεί για τα όργανά τους στο νοσοκομείο που εργαζόταν. Δήλωσε επίσης, ότι ο σύζυγός της που ήταν χειρούργος στο ίδιο νοσοκομείο, έξω από την βορειοανατολική πόλη Σενγιάνγκ (Shenyang), της είχε αποκαλύψει ότι είχε αφαιρέσει τον κερατοειδή χιτώνα από 2.000 ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ όσο ήταν ακόμα ζωντανοί.

Μία εβδομάδα αργότερα, ένας Κινέζος στρατιωτικός γιατρός, όχι μόνο επιβεβαίωσε την αναφορά της γυναίκας, αλλά ισχυρίστηκε ότι τέτοιες φρικαλεότητες πραγματοποιούνταν σε 36 διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα, που το μεγαλύτερο είχε 120.000 κρατουμένους. Δήλωσε ότι είχε δει ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ τη νύχτα, να μεταφέρονται μαζικά σε τρένα βοοειδών, υπό την κάλυψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Υποστηρικτές του Φάλουν Γκονγκ, και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, αμέσως άρχισαν να ερευνούν τις καταγγελίες. Τηλεφώνησαν στα κινεζικά νοσοκομεία προσποιούμενοι ότι ήθελαν να αγοράσουν ένα νεφρό ή ένα συκώτι. Προς μεγάλη τους φρίκη, ο ένας γιατρός μετά το άλλο επιβεβαίωνε ανοιχτά: Έχουμε οπαδούς του Φάλουν Γκονγκ σε απόθεμα· Μόλις συνδεθείτε μαζί μας, μπορούμε να σας φέρουμε το όργανο μέσα σε μια εβδομάδα.

Συγκλονισμένοι από αυτές τις εκθέσεις, δύο εξέχοντες Καναδοί δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησαν δική τους έρευνα. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2006, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών για τις υποθέσεις Ασίας-Ειρηνικού  Ντείβιντ Κιλγκουρ και ο κυνηγός των Ναζί Ντείβιντ Μάτας, δημοσίευσαν τη δική τους έκθεση 140 σελίδων. Η οποία συνήγαγε «το θλιβερό συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί είναι αληθείς» (Έκθεση).

Αξιωματούχοι του ΚΚΚ έσπευσαν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία.

Οι περιηγήσεις είναι πλέον ελεγχόμενες και αφαίρεσαν ιστοσελίδες όπου διαφημίζονταν όργανα προς πώληση (εν τούτοις όχι εγκαίρως, δεδομένου ότι οι ανακριτές είχαν ήδη κατορθώσει να σώσουν τις εικόνες αυτών των ιστοσελίδων). Μια κινεζική ιστοσελίδα είχε καυχηθεί ότι μπορεί να παρέχει συμβατά όργανα σε 1-4 εβδομάδες, το οποίο, οι ειδικοί γιατροί λένε, είναι αδύνατο εκτός αν τα κινεζικά νοσοκομεία έχουν πρόσβαση σ’ ένα τεράστιο απόθεμα ζωντανών «δωρητών» οργάνων.

Με κάθε χρόνο που περνά, και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια προκύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς. Οι ανησυχίες είναι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα επιχειρήματα που το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί για να απορρίψει το γεγονός είναι εμφανώς αστήρικτα.

Η βίαια συγκομιδή οργάνων πραγματοποείται εδώ και χρόνια σε ολόκληρη την Κίνα σε μεγάλη κλίμακα.

Sir Geoffrey Nice QC, εισαγγελέας του πρώην Γιουγκοσλαβικού Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Μια από τις πιό σημαντικότερες εξελίξεις στο θέμα των αφαιρέσεων οργάνων είναι το ανεξάρτητο δικαστήριο για την βίαια συγκομιδή οργάνων σε κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα (https://chinatribunal.com/) υπό την προεδρία του διαπρεπούς Βρετανού δικηγόρου και καθηγητή Sir Geoffrey Nice QC. Ο Nice ήταν ο εισαγγελέας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη και στη συνέχεια εργάστηκε σε υποθέσεις ενώπιον του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το δικαστήριο αποτελείται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από διάφορους τομείς που αξιολόγησαν τα αποδεικτικά στοιχεία της αφαίρεσης οργάνων στην Κίνα και έβγαλαν συμπέρασμα για το αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Έπειτα από τα πρώτα αναφερόμενα στοιχεία για περίπου εννέα μήνες, κατόπιν των τριήμερων ακροάσεων στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2018, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση που ορίζει: «Τα μέλη του δικαστηρίου είναι όλα βέβαια, ομόφωνα και με απόλυτη σιγουριά, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στην Κίνα επιβάλλεται βίαια συγκομιδή οργάνων από κρατούμενους συνείδησης, για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

Το ζήτημα του κατά πόσον – και σε ποιό βαθμό – οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ και άλλοι κρατούμενοι συνειδήσεως έχουν δολοφονηθεί για τα όργανά τους, έχει λάβει την θέση σοβαρότητάς του σε παγκόσμιες κυβερνήσεις, μεγάλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μεγάλες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης από τότε που εμφανίστηκαν οι καταγγελίες το 2006, όμως η θέση που έχει λάβει είναι ακόμα υπό περιορισμούς.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων έχουν δει τα ντοκιμαντέρ: Ανθρώπινη Συγκομιδή (Human Harvest), Hard to believe, έχουν διαβάσει τις αναφορές και κατέληξαν πως τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας υπήρξαν. Όμως το ζήτημα είναι πιό περίπλοκο για τα Υπουργεία των δυτικών χωρών, διότι αν τα αναγνωρίσουν θα πρέπει να καθορίσουν και ενέργειες για να το αντιμετωπίσουν.

Τα αμφίβολα δεδομένα της Κίνας

Σε απάντηση της αυξανόμενης πίεσης από το εξωτερικό, οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν πως το 2015 δεν θα λάμβαναν ζωτικά όργανα πιά από θανατοποινίτες. Ο ισχυρισμός αυτός έγινε αποδεκτός από το διεθνές σύστημα μεταμοσχεύσεων. Ως αποτέλεσμα, κινέζοι αξιωματούχοι και γιατροί έγιναν μέλη της ομάδας εργασίας για τις μεταμοσχεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και συνέχισαν να δημοσιεύουν άρθρα σε δυτικά ιατρικά περιοδικά και να παρουσιάζουν έγγραφα σε συνέδρια.

Αλλά νέες επιστημονικές έρευνες θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτούς τους ισχυρισμούς περί μεταρρυθμίσεων.

Το έγγραφο «Ανάλυση δεδομένων επίσημης δωρεάς οργάνων από αποθανόντες, δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία της μεταρρύθμισης που έγινε πάνω στις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα» συμπεραίνει ότι τα δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα, ακολουθούν ασυνήθιστα στενά, μια αυθαίρετη φόρμουλα ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, μια τετραγωνική εξίσωση. Επί του παρόντος, το έγγραφο που υποβάλλεται σε αναθεώρηση, έχει συνταχθεί από τον Matthew Robertson, διδακτορικό φοιτητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, και συνεργάτη στην έρευνα με το Ίδρυμα Μνήμης Θυμάτων του Κομμουνισμού. Dr. Raymond L. Hinde, στατιστικολόγο; και το Δρ Jacob Lavee, χειρουργό μεταμόσχευσης καρδιάς και καθηγητή χειρουργικής.

Η γεωμετρική αύξηση των μεταμoσχεύσεων στην Κίνα συσχετίζεται άμεσα με τη γεωμετρική αύξηση των κρατουμένων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ, το κινεζικό καθεστώς είχε ξαφνικά μια σχεδόν ατελείωτη προμήθεια οργάνων.

Ο ισχυρισμός (της παραπάνω έρευνας) στην αναφορά μιας τέτοιας απίστευτα ομαλής ανάπτυξης, έρχεται σε αντιδιαστολή με τον εξαιρετικά ασυνήθιστο χαρακτήρα της εθελοντικής προσφοράς οργάνων από αποθανόντες. Είναι τύχαιο το να καταστούν δότες ικανοί. Και τα μέλη της οικογένειάς τους, συχνά αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Μετά από σύγκριση παρόμοιου τύπου δεδομένων με 50 άλλες χώρες, για να διαπιστωθεί αν ταιριάζουν στο ίδιο είδος μοντέλου, κανένα δεν ταίριαξε – ακριβώς επειδή τα πραγματικά δεδομένα και οι καταστάσεις της κάθε χώρας από τη συλλογή μεταμοσχεύσεων δεν μπορούν να συγκριθούν μ’ ένα μαθηματικό μοντέλο. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν τα δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα αντιπροσωπεύουν την αληθινή δραστηριότητα δωρεάς οργάνων, που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα ή απλά κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο ως πρότυπο.

Για να ελεγχθεί η υπόθεση της παραποίησης δεδομένων που προτάθηκε από την αρχική ανάλυση, οι συγγραφείς σύγκριναν δεδομένα με εκείνα του Ερυθρού Σταυρού, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, και στη συνέχεια σύγκριναν τα παραπάνω με δεδομένα που συλλέχθησαν από συγκεκριμένο αριθμό επαρχιακών νοσοκομείων (της Κίνας). Ανακάλυψαν ότι υπήρχαν πολλαπλές ανωμαλίες σε όλα τα σύνολα δεδομένων, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο υπό κατάσταση κατευθυνόμενης ανθρώπινης χειραγώγησης.

Σε μια περίπτωση, δεδομένα από τον Ερυθρό Σταυρό έδειξαν ότι τα κινεζικά νοσοκομεία είχαν λάβει 21,33 όργανα ανά δότη για περίοδο περίπου δύο εβδομάδων – ένας σαφώς αδύνατος ισχυρισμός. Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι «η κατασκευή και η χειραγώγηση τριών συνόλων δεδομένων είναι ένδειξη μιας σκόπιμης, περίτεχνης και συστηματικής διαδικασίας παραποίησης που φαίνεται πως αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια παραπλανητική εντύπωση σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος εθελοντικής δωρεάς οργάνων της Κίνας».

Η ανακάλυψη της συστηματικής παραποίησης των δεδομένων από την επίσημη διαδικασία δωρεάς οργάνων, εγείρει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων στη Κίνα – συμπεριλαμβανομένου τόσο του πραγματικού μεγέθους του συστήματος του εθελοντισμού που αξιώνουν οι αξιωματούχοι, όσο και της πραγματικής δραστηριότητας μεταμόσχευσης που κρύβεται πίσω  απο αυτό το σύστημα.

Αποδείξεις για την δολοφονία των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ για τα όργανά τους

Οι κινεζικές αρχές έχουν παραδεχθεί πως για πολλά χρόνια αφαιρούν τα ζωτικά όργανα θανατοποινίτων, κάνοντας την λεγόμενη ‘’συγκομιδή οργάνων,’’ και αυτό ειναι ευρέως αποδεκτό ως γεγονός σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διπλωματικούς κύκλους. Αυτό αφορά τους κρατουμένους που έχουν δικαστεί σε θάνατο για βίαια εγκλήματα. (Στις περισσότερες περιπτώσεις)

Αλλά οι ισχυρισμοί που υπάρχουν, ξεπερνούν τους θανατοποινίτες, και στοχεύουν τα στρατιωτικά και παραστρατιωτικά νοσοκομεία να δολοφονούν ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, και άλλους κρατούμενους συνειδήσεως εξωδικαστικά. Το μόνο έγκλημα τους είναι ότι ανήκουν σε κάποια εθνική η θρησκευτική μειονότητα που το καθεστώς θέλει να εξαλείψει.

Πόσο αξίζεις

Σύνοψη επιχειρημάτων

Πριν το 2000, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα ήταν ιατρική περίθαλψη που προοριζόταν κυρίως για τους αξιωματικούς του κομμουνιστικού κόμματος.

Η πηγή των οργάνων ήταν σχεδόν αποκλειστικά κρατούμενοι που είχαν κριθεί ένοχοι για οικονομικά εγκλήματα, Ουϊγούροι και πολιτικοί κρατούμενοι.

Απο το 2000 και έπειτα έγινε μια τεράστια δομική αλλαγή στο μεταμοσχευτικό σύστημα της Κίνας. Αυτό αποδεικνύεται παρατηρώντας τις αυξήσεις:

  • Tων νοσοκομείων όπου πραγματοποιούνται μόνο μεταμοσχεύσεις οργάνων.
  • Tων κλινών που υπάρχουν σε αυτά τα νοσοκομεία.
  • Tων αριθμών των εκπαιδευμένων ιατρών και νοσηλευτριών στις μεταμοσχεύσεις. (πολλοί εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό)
  • Των ασθενών που δεν υπέστησαν επιπλοκές λόγω κακής τεχνικής.
  • Στον αριθμό των κλινικών ερευνών στη βιολογία της μεταμόσχευσης και των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
  • Στον αριθμό δημιουργίας πολυάριθμων κέντρων μεταμόσχευσης μέσα σε νοσοκομεία.
  • Στην ανάπτυξη της εγχώριας ανοσοκατασταλτικής βιομηχανίας μέσω κρατικών επιχορηγήσεων.
  • Στα διαφορετικά είδη μεταμοσχεύσεων οργάνων που έγιναν (μετρώντας ανα όργανο που μεταμοσχεύθηκε και ανα χειρουργική μέθοδο).
  • Στον τεράστιο αριθμό μεταμοσχέσεων οργάνων που πραγματοποιήθηκαν.

Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού μεταμοσχεύσεων, αυξήθηκε και η ζήτηση για “κατά παραγγελία” μεταμοσχεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι χρόνοι αναμονής ζωτικού οργάνου στην Κίνα ήταν μερικές εβδομάδες, μερικές ημέρες ή μερικές ώρες.

Σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο πληθυσμός που χρησιμοποιήθηκε, γίνεται σαφές πως η πιο πιθανή πηγή οργάνων, είναι κρατούμενοι συνείδησης που εκτελούνται εξωδικαστικά για την συγκομιδή οργάνων και πεθαίνουν κατα την διαδικασία της ίδιας της εξαγωγής οργάνων. Είναι η μόνη εξήγηση που διατυπώθηκε μέχρι τώρα.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό ακριβώς συνέβει από το 1999 και μετά:

Η ΒΑΝΑΥΣΗ, ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ του Φάλουν Γκονγκ άρχισε τον Ιούλιο του 1999, μόλις έξι μήνες πριν από την έναρξη της ταχείας ανάπτυξης της μεταμοσχευτικής βιομηχανίας. Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς είχε ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως ζωντανή πηγή οργάνων.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, αναφέρουν εξετάσεις αίματος και πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις λειτουργίας οργάνων, ενώ βρίσκονται σε κράτηση, ίδιες με αυτές απαιτούνται στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Πληροφοριοδότες καταθέτουν την άμμεση ή έμμεση γνώση τους για την συγκομιδή οργάνων.

Έχουν υπάρξει (και εξακολουθούν να υπάρχουν) ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ και μόνιμη εξαφάνιση στοχευμένων πληθυσμών.

Πολυάριθμες τηλεφωνικές κλήσεις από ερευνητές, αποδεικνύουν ότι τα οργάνα προέρχονται από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.

Υπάρχουν κρατικοί υπάλληλοι που ασχολούνται τόσο με τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ όσο και με τη μεταμόσχευση οργάνων.

Βάζοντας όλα τα στοιχεία μαζί, υπάρχει σαφώς μια κατάσταση που συνδέεται και απαιτεί απαντήσεις από τις κινεζικές αρχές. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει η απαιτούμενη διεθνή πίεσης που θα εξανάγκαζε την Κίνα για κάτι τέτοιο.

Το Κορεάτικο ντοκιμαντερ: “The dark side of transplant tourism in China: killing to live” είναι άκρως αποκαλυπτικό dafoh.org

Ουιγούροι: Ένας νέος στόχος;

Η μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων συνείδησης από το 2000 είναι οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει στόχος μιας εκστρατείας για την εξάλειψή τους. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, είναι πιθανό οι Ουιγούροι Μουσουλμάνοι, μια τουρκογενής εθνική ομάδα στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως πηγή οργάνων.

Όπως και οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, οι Ουιγούροι έχουν επίσης φυλακιστεί σε τεράστιους αριθμούς σε στρατόπεδα αναμόρφωσης χωρίς δίκη. Οικογενειακά μέλη αναφέρουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα εξαφανίζονται και δεν ξαναέχουν νέα τους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ασία» ανέφερε ότι οι Ουιγούροι μεταφέρθηκαν με τρένα στις φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα. Ουιγούροι, πρώην κρατούμενοι, έχουν καταθέσει ότι υποβάλλονταν σε ύποπτες ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις – πολύ παρόμοιες με εκείνες που αναφέρθηκαν από τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ.

Εν τω μεταξύ, τα Κινεζικά νοσοκομεία συνεχίζουν να διαφημίζουν την ταχεία διαθεσιμότητα ζωτικών οργάνων σε αλλοδαπούς, όπως δείχνει το ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή πλευρά του μεταμοσχευτικού τουρισμού στην Κίνα: Ο Θανατός σου η Ζωή μου» που παρουσιάζεται στο Dafoh.org Επιπλέον, οι επίσημοι κρατικοί αριθμοί αποθανόντων εθελοντών δωρητών φαίνονται απλά κατασκευασμένοι.

Οι κυβερνήσεις ανα τον κόσμο δεν μπορούν να αποφεύγουν το ζήτημα για πάντα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν σημάδια δραστηριοποίησης. Ο Πρεσβευτής της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαμ Μπράουνμπακ (Sam Brownback) δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Μαρτίου 2019: «Οι ισχυρισμοί ότι η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει βίαια όργανα από κρατούμενους λόγω της πίστης τους, όπως το Φάλουν Γκονγκ, και Ουιγούρους εμμένουν. … Αυτή είναι μια πραγματικά τρομακτική προοπτική.»

Διαβάστε επίσης: Προπαγάνδα & λογοκρισία

Η δίωξη στην Κίνα

Η δίωξη στο εξωτερικό

Ειρηνική αντίσταση