Μαζί με τις πιο ωμές μορφές βίας, όπως τα βασανιστήρια και τις αφαιρέσεις οργάνων, μια σιωπηλή, συστηματική μορφή βίας που διαπράττεται κατά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ σε μεγάλη κλίμακα, είναι η οικονομική εξαθλίωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Παρόλο που ο αριθμός των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ που αναγκάστηκαν να μείνουν άστεγοι και να ζουν σαν φυγάδες είναι ακόμα άγνωστος, αμέτρητες μαρτυρίες και εκθέσεις, από δεκάδες χιλιάδες ασκούμενους που αγνοούνται στην ενδοχώρα της Κίνας, δείχνουν ότι η οικονομική εξαθλίωση επικρατεί παντού. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο.
Πρώτον, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αποβλύθηκαν από σχολεία και οικοτροφεία, απολύθηκαν από τις δουλειές τους και τους αρνήθηκαν ευκαρίες για εργασία λόγω των πιστεύω τους ή για την ανοιχτή τους αντίσταση στη δίωξη (περισσότερα για τη δίωξη στη δουλειά και στο σχολείο). Αυτή η κατάσταση έχει συνεχιστεί για πάνω από είκοσι χρόνια. Χωρίς καθόλου εναπομείναντες οικονομικούς πόρους, αυτοί που δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη στήριξη της οικογένειας και των φίλων τους, καταλήγουν άστεγοι.
Δεύτερον, πολλοί ασκούμενοι έχουν αναγκαστεί να χρεωκοπήσουν λόγω κλοπής και έξωσης. Είναι γνωστό ότι η αστυνομία, το Γραφείο 6-10 και οι τοπικοί αξιωματούχοι λεηλατούν τα σπίτια των ασκούμενων αφότου τους συλλάβουν. Σε άλλες υποθέσεις, οι αστυνομία έχει εκβιάσει και υποχρεώσει τα μέλη των οικογενειών να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να εξασφαλίσουν την αποφυλάκιση των συγγενών τους για να τους γλυτώσουν από τα βασανιστήρια.
Τρίτον, πολλοί ασκούμενοι έχουν γίνει άστεγοι φυγάδες για να γλιτώσουν απο περαιτέρω δίωξη. Αφότου συστηματικά φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, και λόγω της αυθαιρεσίας τέτοιων συλλήψεων που λαμβάνουν χώρα, όποτε οι τοπικοί αξιωματούχοι παίρνουν νέες εντολές ή όταν μια επέτειος πλησιάζει, οι ασκούμενοι έχουν διαλέξει να φύγουν από τα σπίτια τους και να περιπλανώνται από τόπο σε τόπο για να γλιτώσουν από τους διώκτες τους.
Επιπρόσθετα, εκτούς του Γραφείου 6-10 και των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, το ΚΚΚ χρησιμοποιεί ένα σύστημα παρακολούθησης της γειτονιάς. Πολύ παρόμοιο με το σύστημα που χρησιμοποίησε η Ανατολική Γερμανία, αυτή η εκδοχή της φύλαξης της γειτονιάς από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προσλαμβάνει συνταξιούχους οι οποίοι κατασκοπεύουν και καταγγέλνουν τους γείτονές τους – όχι για κλοπές αλλά για ανάρτηση αφισών, διακίνηση φυλλαδίων, ή για διαλογισμό. Μ’ ένα τέτοιο τοπικό σύστημα, ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής να ζει στον ίδιο τόπο για μεγάλη περίοδο και περιπλανιέται σαν πλανόδιος από τόπο σε τόπο.
Τέταρτον, κάποιοι ασκούμενοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους για να μην υποφέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους από την αστυνομική πίεση. Η παρενόχληση δεν σταματά όταν οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αποφυλακίζονται. Αφού επιστρέψουν σπίτι οι ασκούμενοι, συχνά δέχονται, κάποιες φορές καθημερινά, επισκέψεις από τοπικούς αξιωματούχους και την αστυνομία. Οι επισκέπτες προσπαθούν να μάθουν που βρίσκονται άλλοι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ καθώς και να σιγουρευτούν ότι ο πρόσφατα αποφυλακισμένος ασκούμενος παραμένει με «διορθωμένες απόψεις». Τέτοιες επισκέψεις δεν είναι πάντα εγκάρδιες.
Τέλος, τα παιδιά των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ δεν αποτελούν εξαίρεση. Και με τους δύο γονείς είτε φυλακισμένους, είτε φυγαδευμένους από τη δίωξη ή σκοτωμένους, μικρά παιδιά, ακόμα και τριών ετών, πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Ενώ κάποια έχουν πάει να ζήσουν με συγγενείς ή ασκούμενους που γνώριζαν τους γονείς τους, άλλα έχουν μείνει άστεγα.
Μερικοί ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ έχουν την δυνατότητα να δραπετεύσουν στη Νοτιοανατολική Ασία ή σε άλλες χώρες και να βρουν άσυλο στα κράτη που τους φιλοξενούν. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός έχει μεταναστεύσει εσωτερικά ή όπως οι Κινέζοι το θέτουν, είναι σε εξορία στην ίδια τους την χώρα για να γλιτώσουν από την δίωξη.
Επιπρόσθετα, για να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους, όταν ενοικιάζουν ένα διαμέρισμα ή εισπράτουν ένα μισθό, μπορεί να τους ζητηθεί η ταυτότητά τους απο την αστυνομία. Με τον φόβο μην τους αναγνωρίσουν, και επειδή σε μερικές περιπτώσεις είναι ήδη καταχωρημένοι σε λίστες καταζητούμενων για το έγκλημα της διακίνησης φυλλαδίων, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ δεν μπορούν να φτιάξουν μια καινούργια ζωή ή να αισθάνονται ασφαλείς οπουδήποτε στην Κίνα.
Διαβάστε επίσης: Δίωξη στη δουλειά και στο σχολείο