Γιατί το Φάλουν Γκονγκ Διώκεται στην Κίνα

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε λόγος για τον οποίο μια ομάδα να διώκεται. Παρόλα αυτά, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το Κινέζικο καθεστώς άρχισε να διώκει το Φάλουν Γκονγκ είναι διότι αυτό κάνουν οι βίαιες δικτατορίες. Είναι αυτό που έκαναν στο Θιβέτ, είναι αυτό που έκαναν στη δημοκρατική κίνηση των φοιτητών το 1989 και επίσης αυτό που έκαναν στους Ουιγούρους και τους Χριστιανούς στην Κίνα.

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό, υπάρχουν μερικοί αλληλοσυνδεόμενοι παράγοντες και δυναμικές που μπορούν να ρίξουν φως στο πώς η δίωξη αυτή συνέβη στην Κίνα.

Η ταχεία εξάπλωση του Φάλουν Γκονγκ και η ανεξαρτησία του

Από το 1992 που το Φάλουν Γκονγκ δημοσιοποιήθηκε, μέσα σε επτά χρόνια υπολογίζονταν πάνω από 70 εκατομμύρια ασκούμενοι στην Κίνα σύμφωνα με έρευνα βασισμένη σε στατιστικές της Κινέζικης κυβέρνησης. Όπως το έθεσαν οι US News και World Report το 1999, το Φάλουν Γκονγκ είχε γίνει “Ο μεγαλύτερος εθελοντικός οργανισμός στην Κίνα, μεγαλύτερος ακόμα και από το Κομμουνιστικό Κόμμα,” του οποίου τα μέλη εκείνη την περίοδο ήταν στα 65 εκατομμύρια. Το απολυταρχικό Κόμμα είδε την ανεξαρτησία του Φάλουν Γκονγκ και την ικανότητά του να συντονίζει δραστηριότητες ως ένα επικίνδυνο σημάδι, παρόλο που οι δραστηριότητες του ήταν εκ φύσεως μη πολιτικές και ωφέλιμες για τους Κινέζους πολίτες.

Η δυνατή ζήλια του Τζιάνγκ Τζεμίν

Εκείνο τον καιρό αρχηγός του ΚΚΚ ήταν ο Τζιάνγκ Τζεμίν. Με μια μικρή ομάδα υποστηρικτών καθοδηγούμενων από τον Λούο Γκαν, ο Τζιάνγκ επέβαλε την απαγόρευση του Φάλουν Γκονγκ, παρουσιάζοντάς την ομάδα ως “την μεγαλύτερη απειλή για το Κόμμα”, χαρακτηρίζοντας το Φάλουν Γκονγκ “σατανική θρησκεία”, δημιουργώντας το γραφείο 6 -10 και προωθώντας νομοθεσία για να δικαιολογήσει την απαγόρευση εκ των υστέρων.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους έκανε κάτι τέτοιο. Πρώτον, δημοσιογραφικές αναφορές και εσωτερικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Τζιάνγκ ζήλευε έντονα την δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ και το έβλεπε σαν απειλή για την εξουσία του.

Δεύτερον, όπως είπε ο αναλυτής του CNN Willy Lam και άλλοι, ο Τζιάνγκ βρήκε μια ευκαιρία. Με το να επιτίθεται στο Φάλουν Γκονγκ και να εγκαθιδρύει μια εκστρατεία Μαοϊστικού τύπου, μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για “να προωθήσει πίστη προς τον εαυτό του” και να κάνει ελιγμό για πολιτικό όφελος. (δείτε την αναφορά του CNN).

Γιατί η εκστρατεία έχει συνεχιστεί τόσο επιθετικά ακόμα και μετά την αποχώρηση του Τζιάνγκ ; Ο Τζιάνγκ κανόνισε για μέλη της πολιτικής του φατρίας να παραμείνουν σε ψηλές θέσεις μέσα στο Πολιτικό Γραφείο και στα συστήματα ασφαλείας του Κόμματος. Αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να διατηρήσουν και ακόμη και να εντείνουν την εκστρατεία. Παρόλα αυτά, αναφορές απο το εσωτερικό της Κίνας, αποκαλύπτουν αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της φατρίας του Τζιάνγκ και της νέας ηγεσίας.

Επίσης, αυτοί οι αξιωματούχοι μπορεί τώρα να φοβούνται τις ευθύνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όμως θα τους συνέφερε περισσότερο να συγκαλύψουν αυτά τα εγκλήματα συνεχίζοντας την δίωξη.

Η ιδεολογική διαφορά

Όλες οι θρησκείες και οι πνευματικές πρακτικές στην Κίνα πρέπει να δηλώνουν την πίστη τους στο κομμουνιστικό κόμμα υπεράνω της δικής τους. Επειδή όμως πολλές θρησκείες αρνούνται να το κάνουν αυτό αντιμετωπίζουν δίωξη μέχρι και σήμερα.

Μερικοί ηγέτες του Κόμματος φοβήθηκαν οτι το Φάλουν Γκονγκ με τις αρχές του της αλήθειας, καλοσύνης και ανεκτικότητας και την πίστη του σε Βούδες, Ντάος και Θεούς ερχόταν σε αντιπαράθεση με την ιδεολογία του Κόμματος. Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το επίσημο φερέφωνο του Κόμματος, λίγο αφότου ξεκίνησε η δίωξη, ανέφερε: “Οι αποκαλούμενες αρχές της αλήθειας-καλοσύνης-ανεκτικότητας που ο Λι Χονγκτζί (ο ιδρυτής του Φάλουν Γκονγκ) διαδίδει δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τη σοσιαλιστική, εθνική και πολιτιστική πρόοδο που επιδιώκουμε.”

Επιπρόσθετα, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κόμματος φοβήθηκαν οτι ο ηθικός κώδικας του Φάλουν Γκονγκ υπονόμευε τις κομμουνιστικές τακτικές του Κόμματος που χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν την κοινωνία. Εκεί που τα ελεγχόμενα απο το Κόμμα μέσα εξαπατούν το κοινό, το Φάλουν Γκονγκ δίνει έμφαση στην ειλικρίνεια. Εκεί που το Κόμμα παρακινεί τους ανθρώπους να παλεύουν ο ένας ενάντια στον άλλον, το Φάλουν Γκονγκ ενθαρρύνει την καλοσύνη. Και εκεί που το Κόμμα χρησιμοποιεί τη βία για να επιβάλλει τη θέλησή του, το Φάλουν Γκονγκ διδάσκει αυστηρή μη βία.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

Share on facebook
Μοιραστείτε το στο Facebook
Share on twitter
Μοιραστείτε το στο Twitter
Share on linkedin
Μοιραστείτε το στο Linkedin
Share on whatsapp
Μοιραστείτε το στο Whatsapp